«Μούφα» και το «αυτοκίνητο της χρονιάς»: Μαγείρευαν τα αποτελέσματα προς όφελος της Volkswagen

Golf-570-800x445Υπήρξε παραποίηση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας για την ανάδειξη του «αυτοκινήτου της χρονιάς», όπως ομολόγησε η μεγαλύτερη και εγκυρότερη γερμανική Ένωση Μηχανοκίνητων (ADAC), υπέρ του δημοφιλούς μοντέλου της Volkswagen, του Golf.

Σύμφωνα με αποκάλυψη της Bild, ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ADAC Μίχαελ Ραμστέτερ κατέγραψε 34.299 ψήφους υπέρ του συγκεκριμένου μοντέλου ως «αυτοκινήτου της χρονιάς για το 2014», ενώ στην πραγματικότητα το μοντέλο είχε ψηφιστεί μόνο από 3.409 συμμετέχοντες.

Στην συνέχεια η Süddeutsche Zeitung ανέφερε ότι η ADAC είχε παραποιήσει τον αριθμό των ψηφοφόρων και τα έτη 2012 και 2013, προκειμένου το βραβείο για το αυτοκίνητο που θα κέρδιζε, αλλά και η ίδια η Ένωση, η οποία αριθμεί 19 εκατομμύρια μέλη, να εμφανιστούν ως πιο σημαντικά στην αγορά.

Παραμένει ωστόσο ασαφές επί πόσα χρόνια ακριβώς η ADAC «διόρθωνε» τους αριθμούς, όπως εξίσου ασαφές είναι και το εάν το βραβείο «Κίτρινος Άγγελος» (από το κίτρινο χρώμα του σήματος της ADAC) δόθηκε δίκαια στο μοντέλο της VW, καθώς οι ψήφοι καταστρέφονται μετά την καταμέτρησή τους, «για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων».

«Τα θαλάσσωσα και μαγείρεψα τους αριθμούς», δήλωσε ο κ. Ραμστέτερ στην Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ, λίγο μετά την απόλυσή του από την ADAC. Στο μεταξύ ο επικεφαλής της Ένωσης, Καρλ Ομπερμάιρ, διέταξε την διενέργεια έρευνας σε βάθος. «Η αξιοπιστία είναι το βασικό μας προϊόν», δήλωσε ο κ. Ομπερμάιρ και πρόσθεσε ότι σκοπεύει να απολογηθεί στις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Η ADAC είχε βρεθεί ξανά στο επίκεντρο της δημοσιότητας όταν το 2005 η Frankfurter Allgemeine Zeitung είχε αποκαλύψει ότι στελέχη της Ένωσης είχαν σκοπίμως καταστρέψει τους τροχούς σε μοντέλο της ρουμανικής Dacia, προκειμένου να το χαρακτηρίσουν «μη ασφαλές».