12.2 C
Athens
Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου, 2024

Μητσοτάκης: Σε καμία από τις συζητήσεις δεν τέθηκε ζήτημα από την Τουρκία εις βάρος της Ελλάδας

Καθησυχαστικός αναφορικά με τα τυχόν ανταλλάγματα που μπορεί να ζήτησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη συναίνεση του στην  ένταξη της Φινλανδίας  και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του από τη Μαδρίτη.

«Είδα τη δήλωση του Λευκού Οίκου. Είναι σαφές το μήνυμα να πέσουν οι τόνοι της έντασης στο Αιγαίο» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι σε καμία από τις συζητήσεις δεν ετέθησαν από την Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρήματα σε βάρος της Ελλάδας.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη Ελλάδα και Τουρκία να έχουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. «Πρέπει να μιλάμε να συναντιόμαστε… Το «Μητσοτάκης γιοκ» το έχω ξανακούσει» δήλωσε, διαμηνύοντας ότι για την Ελλάδα «το μοναδικό σημείο αναφοράς είναι το Διεθνές Δίκαιο».

Παράλληλα εκτίμησε ότι η Άγκυρα δεν θα προβεί σε κινήσεις στο πεδίο και ότι δεν θα υπάρξουν επεισόδια ανάλογα του καλοκαιριού του 2020.

Αναφορικά με την καταρχήν στήριξη των Η.Π.Α. στην αναβάθμιση των τουρκικών F-16, σημείωσε πως πρόκειται για μια μακρά διαδικασία που θα απαιτήσει την έγκριση του Κογκρέσου, τονίζοντας με έμφαση με δεν υπάρχει σχετικά αναφορά στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Για τα F16 είπε «Η δουλειά της χώρας μας είναι πρώτα να ενισχύει τη δική της αποτρεπτική ικανότητα. Το έχουμε κάνει τα τελευταία τρία χρόνια στο πλαίσιο των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα Rafalle και τόνισε ότι η κυβέρνηση δρα με ορίζοντα δεκαετίας για να είμαστε σίγουροι ότι η Ελλάδα θα έχει την ισχυρότερη αποτρεπτική δύναμη.

Ειδικά για την αναβάθμιση των F16 που ζήτησε η Τουρκία διευκρίνησε ότι «Η αγορά όποιου οπλικού συστήματος από τις ΗΠΑ είναι μακρά διαδικασία που απαιτεί και την έγκριση του Κογκρέσου».

Όσον αφορά στα F35 ο πρωθυπουργός είπε αρχικά ότι μια Τουρκία πλήρως απομονωμένη δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας. Εμείς, θέλουμε μια Τουρκία συνομιλητή αλλά ταυτόχρονα φροντίζουμε τα του οίκου μας.

«Πιστεύω, ήταν μια επιτυχημένη επίσκεψη αυτή στις ΗΠΑ και δεν θα σχολιάσω για το πως ασκεί την πολιτική της η Τουρκία. Πρόθεσή μας είναι να αποκτήσουμε μια μοίρα F35 με οψιόν να αγοράσουμε και μια δεύτερη. Δεν εκτιμούμε ότι μπορούμε να παραλάβουμε τα αεροσκάφη αυτά πριν το 2027 γιατί τότε θα έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο. Η χώρα έχει ευθύνη να προγραμματίζει σε βάθος χρόνου την αμυντική της πολιτική να κάνει μακροχρόνιο σχεδιασμό για την αμυντική και εξωτερική της πολιτική».

Turkaegean: Υπάρχουν ευθύνες

Για τα λάθη που έγιναν με την κατοχύρωση του όρου Turkaegean από την Τουρκία στην ΕΕ, είπε: «Προφανώς και θα αντιδράσει νομικά η κυβέρνηση και θα εξαντλήσουμε τα παριθώρια. Δεν θα μασήσω τα λόγια μου προφανώς και υπάρχουν ευθύνες γιατί δεν υπήρξε αντίδραση. Οι ευθύνες είναι υπηρεσιακές γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν έκαναν την δουλειά τους. Έχουμε το νομικό οπλοστάσιο να βελτιώσουμε την εικόνα της χώρας. Βλέποντας τα αποτελέσματα της σημερινής τουριστικής περιόδου δεν έχει αφιβολία κανείς ότι πηγαίνουμε καλά», είπε.

www.newsit.gr

Προηγούμενο άρθρο
Το νησί έξω από την Οδησσό, στη Μαύρη Θάλασσα, έγινε από την πρώτη μέρα του πολέμου στην Ουκρανία, σύμβολο. Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά, οι δυνάμεις της Ρωσίας το εγκατέλειψαν. Γιατί, είναι θέμα υπό συζήτηση. Η πλευρά τα Ρωσίας ισχυρίζεται ότι οι δυνάμεις της εγκατέλειψαν το Φιδονήσι ως κίνηση καλής θέλησης για να δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος, ούτως ώστε να διευκολυνθεί η μεταφορά σιτηρών από την Ουκρανία. ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Η δε Ουκρανία από την πλευρά της ισχυρίζεται ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι. Ότι οι δυνάμεις της με τους συνεχείς βομβαρδισμούς, ανάγκασαν τους Ρώσους να φύγουν από το Φιδονήσι. Την αποχώρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων ανακοίνωσε υπουργείο Άμυνας της χώρας, το οποίο χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή ως «κίνηση καλής θέλησης» προκειμένου να διευκολυνθεί η εξαγωγή και η μεταφορά σιτηρών από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας μέσω ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου» υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ «Την 30ή Ιουνίου, σε ένδειξη καλής θέλησης, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις εκπλήρωσαν τους στόχους που είχαν ορισθεί στο Νησί των Φιδιών και απέσυραν την φρουρά τους από εκεί», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, προσθέτοντας ότι η κίνηση αυτή θα διευκολύνει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία. «Η Ρωσία δεν αντιτίθεται στις προσπάθειες του ΟΗΕ για την δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου που θα επιτρέψει την εξαγωγή της παραγωγής σιτηρών της Ουκρανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας Ιγκορ Κονασένκοφ. «Η απόφαση αυτή δεν θα επιτρέπει πλέον στο Κίεβο να κάνει σπέκουλα επί μίας επικείμενης διατροφικής κρίσης λέγοντας ότι είναι αδύνατον να εξαγάγει σιτηρά εξαιτίας του πλήρους ελέγχου που ασκεί η Ρωσία στο βορειοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας», πρόσθεσε. Το Κίεβο ανακοίνωσε, από την πλευρά του, ότι ανάγκασε σε αποχώρηση τις ρωσικές δυνάμεις έπειτα από σφοδρό βομβαρδισμό και επίθεση κατά την διάρκεια της νύκτας. «Καμπούμ» ήταν η αντίδραση του Αντρέι Γέρμακ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ανέβασε στο twitter φωτογραφία από το φλεγόμενο Φιδονήσι και ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν πλέον «ρωσικές δυνάμεις στο Φιδονήσι. Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας έκαναν εξαιρετική δουλειά».
Επόμενο άρθρο
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

Ροή Ειδήσεων