Μειώσεις στις συντάξεις πάνω από 700 ευρώ – Χαράτσι στους μισθούς πάνω από 400 ευρώ

– Κλείνει η συμφωνία με μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο
– Από το 2019 σε δυο δόσεις η περικοπή στην προσωπική διαφορά
– Κάτω από τα 6.000 ευρώ το αφορολόγητο για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες
– Πιθανή επιστροφή της τρόικας από Δευτέρα και συμφωνία στο Eurogroup της 7η Απριλίου

Υπάρχουν λεπτομέρειες ανοιχτές, στοιχεία τα οποία είναι ικανά να δημιουργήσουν πρόβλημα στην πορεία της διαπραγμάτευσης, όμως όλα δείχνουν ότι πλέον το… νερό έχει μπει στο αυλάκι και η κυβερνητική πλευρά “βλέπει” ότι από Δευτέρα η τρόικα επιστρέφει ώστε να ανοίξει και ο δρόμος για την ολοκλήρωση της συμφωνίας στο Eurogroup της Μάλτας στις 7 Απριλίου.

Τα μαύρα μαντάτα για εκατομμύρια μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες έρχονται από το 2019. Όλα δείχνουν ότι κλείδωσαν για τη χρονιά αυτή οι μειώσεις σε αφορολόγητο και συντάξεις. Για το μεν αφορολόγητο όλα δείχνουν ότι πέφτει κάτω από τις 6.000 ευρώ μεταξύ των 5.600 και 5.900 ευρώ γεγονός που θα σημάνει νέο φόρο από 20 ως και 680 ευρώ για όλους όσοι έχουν μισθό ή σύνταξη άνω των 400 ή 460 ευρώ το μήνα. Θα πληρώσουν φόρο και οι πλέον φτωχοί από όσους έχουν δηλαδή ένα σταθερό μηνιαίο εισόδημα.
Το κυβερνητικό στρατόπεδο επιχειρεί να χρυσώσει το χάπι με μείωση του χαμηλού συντελεστή της εφορίας από το 22% στο 20%, αλλά στο σημείο αυτό υπάρχουν διαφωνίες από την πλευρά των δανειστών.
Πιθανή μείωση του συντελεστή φορολόγησης ίσως αυξήσει και την μείωση στο αφορολόγητο.
Στο επίπεδο των συντάξεων γίνεται προσπάθεια, δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη αυτό, η προσωπική διαφορά να μειωθεί από το 2019 και μετά, όχι εφάπαξ όπως θέλει το ΔΝΤ, αλλά σε δύο δόσεις. Παράλληλα η κυβέρνηση επιχειρεί να προστατέψει τις συντάξεις από 700 ευρώ το μήνα και κάτω από τη μείωση της τάξης του 30% που θα επέλθει για τα ποσά από εκεί και πάνω. Σε κάθε περίπτωση αναμένεται να επιστεγαστούν περισσότεροι από 1.200.000 συνταξιούχοι.

Πηγή newsit.gr