Μιχελάκης: “Όχι” στις απολύσεις και στην απελευθέρωση πλειστηριασμών

michelakis

Ο  Γ. Μιχελάκης μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, είπε: «Είναι ακατανόητο σε μια χώρα με 1,5 εκατ. ανέργους να έρχεται κάποιος και να σου ζητάει να απελευθερωθούν οι απολύσεις. Ακόμη δεν έχω καταλάβει ποιος το ζητάει, γιατί δεν έχω ακούσει καμία από τις εργοδοτικές οργανώσεις να το βάζουν ως αίτημα στην κυβέρνηση. Πρέπει να μας πουν ποιοι το ζητάνε και γιατί. Τι θα βοηθήσει στην ανάπτυξη και στην επιχειρηματικότητα αυτό το μέτρο… Δεν καταλαβαίνω ποιος βάζει το θέμα των πλειστηριασμών. Δεν έχω ακούσει τις τράπεζες να τους ζητούν, αυτό που η τρόικα ζητάει αυτή τη στιγμή. Είναι κι αυτή μια απορία, ποιος το ζητάει. Οι τράπεζες δεν το ζητάνε, οι δανειολήπτες φυσικά δεν το ζητάνε… Ποιος το ζητάει και για ποια σκοπιμότητα; Δεν το έχει πει (η ΕΚΤ)… Δείχνει σαν κάποιοι να θέλουν να δημιουργήσουν -και δεν είναι μια συνωμοτική θεώρηση αυτό- ένα σοβαρό πολιτικό πρόβλημα. Γιατί, κακά τα ψέματα, αυτά τα δύο ζητήματα δυναμιτίζουν τη σταθερότητα. Και η σταθερότητα είναι το πιο σημαντικό πράγμα που έχει επιτευχθεί όλον αυτόν τον χρόνο της διακυβέρνησης και από την περίοδο της ΔΗΜΑΡ, που θεωρώ ότι ήταν μια εξαιρετική περίοδος και μακάρι να μπορούσε να επανέλθει αυτό το κυβερνητικό σχήμα».

 

Όσον αφορά ερώτηση που του έγινε για τη φορολογία και τις δηλώσεις του Γ. Στουρνάρα, ο κ. Μιχελάκης δήλωσε: «αυτή τη στιγμή, ο Έλληνας στην καθημερινότητά του ματώνει και έχει γονατίσει. Δεν θεωρώ ότι ο υπουργός Οικονομικών το αγνοεί αυτό. Το γνωρίζει πάρα πολύ καλά και με τη δήλωση αυτή άλλο ήθελε να πει και άλλο είπε, άλλο βγήκε. Στην προκειμένη περίπτωση, βέβαια, θεωρώ ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να ξαναδούμε το θέμα της φορολογίας και μην ξεχνάτε ότι αυτό είναι το βασικό θέμα που αυτή η κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει: τη μείωση της φορολογίας, των συντελεστών, παντού».
Για τις απολύσεις στους δήμους επισήμανε: «Όταν είχαμε αναλάβει το υπουργείο, σε συνεννόηση με το Διοικητικής Μεταρρύθμισης, είχαμε συζητήσει το θέμα της αξιολόγησης των δομών. Νομίζω ότι υπήρχε μια αρνητική τοποθέτηση όλων των παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το θέμα της αξιολόγησης. Και φτάσαμε, νομίζω, σε ένα σημείο που τώρα όλοι καταλαβαίνουν ότι δεν μπορείς να αρνείσαι την αξιολόγηση. Από εκεί και πέρα, δεν μπορεί να λειτουργήσει εάν η αξιολόγηση χρησιμοποιείται στην ουσία ως προκάλυμμα απολύσεων… Συμφωνήθηκε μια εθελοντική, διαδημοτική κινητικότητα για να λύσει τα προβλήματα σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών. Αυτό το συζητήσαμε, το συμφωνήσαμε και από εκεί και πέρα έχουμε πει ότι η αξιολόγηση θα συνεχιστεί και για τα ΝΠΙΔ ή πολυμετοχικές εταιρείες ή ΑΕ ή σε οποιαδήποτε μορφή που υπάρχουν στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στους δήμους, κατά βάση».
Για τις αλλαγές του Καλλικράτη για τα μεγάλα νησιά τόνισε πως θα επιμείνει: «θα ζητήσω να υπάρξει και διακομματική επιτροπή της Βουλής, για να πάμε στην επόμενη φάση του “Καλλικράτη”. Θα το κάνουμε άμεσα, πριν τις εκλογές. Γιατί δεν έχει σχέση με τις εκλογές. Θεωρώ ότι ειδικά για τα πέντε μεγάλα νησιά, οι δήμοι πρέπει να σπάσουν. Αυτοί που λένε όχι, ας πάνε στις τοπικές κοινωνίες… Η πρότασή μας είναι για τα πέντε μεγάλα νησιά και ήταν πρόταση της παλιάς ΚΕΔΚΕ. Αυτή η πρόταση, είναι αυτό που έλεγαν παλιά οι δήμαρχοι, η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θα είναι προς το συμφέρον της».