Μιχελάκης: Ο φόρος ακινήτων να γίνεται από τους δήμους

michelakis

Κάποτε θα πρέπει να ισχύσει και στην Ελλάδα η είσπραξη του φόρου ακινήτων να γίνεται από τους ΟΤΑ, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Μιχελάκης, στον Alpha 98,9.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης λαμβάνουν το φόρο ακινήτων από τους δήμους: «σχεδόν σε όλον τον κόσμο όπου εφαρμόζεται αυτό το σύστημα ο φόρος είναι ανταποδοτικός».

Όπως εξήγησε ο κ. Μιχελάκης: “ανάλογα με το τι ποιότητα υπηρεσιών θέλει να έχει ένας δήμος, θα ορίζει και το ύψος του φόρου που θα μπαίνει πάνω στα ακίνητα. Ο κάθε δήμος θα μπορεί και μέσα στα όρια του να ορίσει, αν το κρίνει σκόπιμο, διαφορετικό επίπεδο φορολογίας. Είναι ένα μέτρο που ενισχύει κατά πολύ την αυτοτέλεια των δήμων, γιατί παύει πια ο δήμος να εξαρτάται οικονομικά από το κράτος”.

«Η μεταφορά της είσπραξης του φόρου στους ΟΤΑ  ήταν ένα πάγιο αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εδώ και πάρα πολλά χρόνια, δεν είναι ένα θέμα που προέκυψε ξαφνικά λόγω κρίσης» δήλωσε επιπλέον ο Υπουργός.

«Το ποσό που προϋπολογίζει το κράτος να εισπράξει από το φόρο ακινήτων αντιστοιχεί σχεδόν στο ποσό που δίνει το κράτος στους δήμους περίπου 3 δισ. Θεωρώ ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να μπορέσει να μπει στο τραπέζι και να ξεκινήσει άμεσα η συζήτησή του» κατέληξε.