Μιανμάρ: Ο στρατός χρησιμοποιεί το βιασμό ως «όπλο πολέμου»

8F5217A18928A0D9184B3480EAC79179

Ο στρατός της Μιανμάρ εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το βιασμό ως όπλο πολέμου, ακόμη και μετά την άνοδο στην εξουσία μιας μη στρατιωτικής κυβέρνησης το 2010, όπως κατήγγειλε οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών, σύμφωνα με το BBC.

Αξίζει να αναφερεθεί πως η Ένωση Γυναικών Βιρμανίας κατέγραψε περισσότερες από 100 περιπτώσεις, σε κάποιες από τις οποίες τα θύματα είναι οκτάχρονα παιδιά. Οι περισσότεροι βιασμοί διαπράττονται σε περιοχές όπου ο στρατός εξακολουθεί να μάχεται εναντίον των ένοπλων εθνοτικών ομάδων, σύμφωνα με την οργάνωση, ενώ η κυβέρνηση της Μιανμάρ δήλωσε ότι ο βιασμός δεν είναι τακτική του στρατού και ότι τα κρούσματα θα πρέπει να καταγγέλλονται.

Οι περισσότεροι βιασμοί καταγράφονται στις συνοριακές περιοχές του Κατσίν και στο κρατίδιο του βόρειου Σαν, όπου μαίνονται συγκρούσεις. Σχεδόν οι μισές υποθέσεις αφορούν ομαδικούς βιασμούς, ενώ 28 γυναίκες δολοφονήθηκαν ή πέθαναν από τα τραύματά τους, προσθέτει η οργάνωση. »Το εύρος και η συστηματική τους φύση υποδηλώνει ένα δομικό μοντέλο: ο βιασμός εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως εργαλείο πολέμου και καταστολής. Η σεξουαλική βία χρησιμοποιείται από τον στρατό της Μιανμάρ για να κάμψει το ηθικό τους και να καταστρέψει τις εθνοτικές κοινότητες», αναφέρει η οργάνωση.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου, ο Γε Χτουτ, δήλωσε στο Ρόιτερς ότι ο στρατός δεν «χρησιμοποιεί βιασμούς ως όπλα» για να προσθέσει πως: »Αν διαπράττονται βιασμοί από μεμονωμένα άτομα, προσπαθούμε να τους αποκαλύπτουμε και να αναλαμβάνουμε αποτελεσματική δράση κατά των δραστών».

– See more at: http://www.tsantiri.gr/kosmos/mianmar_o_stratos_chrisimopoiei_to_biasmo_os_oplo_polemou/#sthash.JB4QxHrq.dpuf