Μεξικό: Εξέγερση σε φυλακές πνίγηκε στο αίμα – Τουλάχιστον 52 νεκροί και 12 τραυματίες

ca7vrntwcaahpdfΤουλάχιστον 52 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 12 τραυματίστηκαν σήμερα στην εξέγερση που σημειώθηκε σε μια φυλακή του Μοντερέι, στο βορειοανατολικό Μεξικό, τις παραμονές της προγραμματισμένης επίσκεψης του πάπα Φραγκίσκου στη χώρα.

“Είμαστε αντιμέτωποι με μια τραγωδία”, δήλωσε ο κυβερνήτης της Πολιτείας Νουέβο Λεόν, ο Χάιμε Ροντρίγκες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Οι ταραχές, που αποδίδονται σε μια σύγκρουση μεταξύ αντιπάλων συμμοριών διακίνησης ναρκωτικών, ήταν από τις χειρότερες που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στις υπερπλήρεις φυλακές του Μεξικού.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα σε δύο πτέρυγες της φυλακής Τόπο Τσίκο, μεταξύ μιας ομάδας του καρτέλ των Σέτας και μιας άλλης συμμορίας, είπε ο Ροντρίγκες. “Κατά τη διάρκεια των ταραχών, πολλοί κρατούμενοι πυρπόλησαν την αποθήκη τροφίμων και τα κελιά τους”, συνέχισε ο κυβερνήτης.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί πώς σκοτώθηκαν οι κρατούμενοι. Ο Ροντρίγκες είπε ότι δεν υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών.

Η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο σχεδόν δέκα ώρες αργότερα. Κανένας κρατούμενος δεν δραπέτευσε μολονότι ανήσυχοι συγγενείς που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη φυλακή κατάφεραν να ανοίξουν τις πύλες και, όπως έδειξαν τα τοπικά κανάλια, εκτόξευαν πέτρες και ξύλα εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας.

“Θέλω να ξέρω αν η κόρη μου είναι καλά. Βρίσκεται στο αναρρωτήριο. Υπάρχουν παιδιά εκεί”, είπε μια γυναίκα, ενώ άλλοι συγγενείς φώναζαν και έβριζαν.

Στις πτέρυγες όπου φιλοξενούνται οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι κρατούμενοι δεν σημειώθηκαν επεισόδια, είπε ο κυβερνήτης, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχουν γυναίκες ή παιδιά μεταξύ των θυμάτων.

Το 2014, μια έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Μεξικό ανέφερε ότι στη φυλακή αυτή φιλοξενούνται 25% περισσότεροι κρατούμενοι απ’ όσους προβλέπονται με βάση τη χωρητικότητά της. Το 2012 τουλάχιστον 44 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια άλλη φυλακή της Πολιτείας Νουέβο Λεόν όταν μέλη του καρτέλ των Σέτας, σε συνεργασία με κάποιους φύλακες, επιχείρησαν να δραπετεύσουν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

—————
Ο Πάπας Φραγκίσκος αναμένεται στο Μεξικό την Παρασκευή και την προσεχή εβδομάδα θα επισκεφθεί φυλακή στη μεθοριακή πόλη Σιουδάδ Χουάρες, η οποία ήταν κάποτε μία από τις βιαιότερες πόλεις στον κόσμο.

Αστυνομικοί με εξάρτυση για την καταστολή διαδηλώσεων, καθώς και ασθενοφόρα μετέβησαν στη φυλακή Τόπο Τσίκο απ’ όπου έβγαινε καπνός, όπως δείχνουν πλάνα που μεταδόθηκαν από τηλεοπτικά δίκτυα.

Το κανάλι Televisa έκανε λόγο για 30 νεκρούς, ενώ σύμφωνα με το κανάλι Milenio TV οι νεκροί είναι 50, ενώ ενδέχεται ορισμένοι κρατούμενοι να έχουν δραπετεύσει από τη φυλακή Τόπο Τσίκο στην πολιτεία Νουέβο Λεόν.

Εκπρόσωπος επικοινωνίας του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η εξέγερση ξέσπασε μετά τα μεσάνυχτα, τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, και η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο σε λιγότερο από δύο ώρες.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες Milenio και Reforma, η εξέγερση ξέσπασε όταν κάποιοι κρατούμενοι αποπειράθηκαν να αποδράσουν.

Συγγενείς των κρατουμένων συγκεντρώθηκαν τα ξημερώματα μπροστά από τη φυλακή.

Το περιστατικό είναι το πιο πρόσφατο σε σειρά φονικών εξεγέρσεων τα τελευταία χρόνια στις υπερπλήρεις φυλακές της χώρας, οι οποίες συχνά στεγάζουν κρατούμενους από διάφορες συμμορίες ναρκωτικών.

Ο Πάπας Φραγκίσκος αναμένεται να ξεκινήσει την Παρασκευή την πρώτη επίσκεψή του στο Μεξικό με την παπική ιδιότητά του. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να επισκεφθεί φυλακή στην πόλη Σιουδάδ Χουάρες στη μεθόριο με τις ΗΠΑ, η οποία ήταν κάποτε μία από τις πιο βίαιες πόλεις στον κόσμο.

Πηγή:https://left.gr