Μέρκελ: Οι χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση βρίσκονται στο σωστό δρόμο

merkel

Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ στην πρώτη, μετά την ορκωμοσία της, ομιλία στην Βουλή δήλωσε ότι βρίσκονται στο σωστό δρόμο οι χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση, επισημαίνοντας ωστόσο ότι χρειάζονται προσπάθειες ενώ τάχθηκε υπέρ της σύναψης συμφωνιών μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η Γερμανία είναι ισχυρή, όταν και η Ευρώπη είναι ισχυρή. Η ευρωπαϊκή πολιτική σχεδόν δεν μπορεί πια να διαχωριστεί από την εσωτερική πολιτική», σημείωσε η καγκελάριος μιλώντας ενόψει του αυριανού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και διαπίστωσε «πρώτες επιτυχίες» και «επιφυλακτική ανάκαμψη» για την ευρωζώνη, ενώ δεσμέυτηκε ότι η κυβέρνηση της θα ειτουργήσει με γνώμονα την ενίσχυση της Ευρώπης.

«Τώρα πρέπει να ασχοληθούμε με την οικονομική ένωση», ενώ τόνισε ότι τα κράτη-μέλη δεν θα πρέπει να προσφεύγουν στην ΕΕ μόνο όταν κάτι πάει στραβά οικονομικά, αλλά θα πρέπει να είναι δυνατό να τους απαιτούνται και οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Θέλουμε να εργαστούμε ώστε στο μέλλον να υπάρχουν δεσμευτικές συμφωνίες τις οποίες θα μπορούν να επεξεργαστούν τα κράτη-μέλη και η Επιτροπή.

Για αυτό το θέμα θα μιλήσουμε τώρα για πολλοστή φορά, ενώ θα σημειώσουμε αργή πρόοδο», δήλωσε η καγκελάριος και αναφέρθηκε στους όρους για την παροχή βοήθειας: «Πώς θα αναπτύξουμε μια οικονομική και νομισματική ένωση, όταν για παράδειγμα οι επενδύσεις στην έρευνα διαφέρουν τόσο;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει γι’ αυτόν τον λόγο να υπάρχουν υποχρεώσεις.

«Εάν επρόκειτο να κάνουμε αυτό το άλμα, τότε μπορεί κανείς να φανταστεί ότι τα κράτη τα οποία γα να επιτύχουν αυτούς τους στόχους χρειάζονται περισσότερα μέσα, θα πρέπει ταυτοχρόνως να προχωρήσουν σε εξυγίανση των προϋπολογισμών τους», υπογράμμισε.

«Όποιος θέλει περισσότερη Ευρώπη, θα πρέπει να είναι έτοιμος και να ρυθμίσει εκ νέου ορισμένες αρμοδιότητες», συνέχισε η Ανγκελα Μέρκελ και ανέδειξε την ανταγωνιστικότητα ως βασική παράμετρο για την θέση της Ευρώπης στο διεθνές περιβάλλον. Συνεχάρη μάλιστα την Ιρλανδία για την ολοκλήρωση του προγράμματος σταθεροποίησης.