Το μεγάλο κόλπο της σπείρας των πλαστογράφων. Άρπαξαν 454.000€ από ασφαλιστικές με πλαστά τιμολόγια

carsΙδιοκτήτες συνεργείων αυτοκινήτων εξέδιδαν εικονικά ή ακόμα και πλαστά τιμολόγια επισκευών και εισέπρατταν αποζημιώσεις από ασφαλιστικές εταιρείες.

Συνολικά, εξέδωσαν 258 εικονικά τιμολόγια συνολικής αξίας πάνω από 454.000 ευρώ.

Προηγήθηκε πολύμηνη αστυνομική έρευνα και ακολούθησαν συντονισμένοι και ταυτόχρονοι έλεγχοι σε επιχειρήσεις – συνεργεία επισκευής αυτοκινήτων-πώλησης ανταλλακτικών σε διάφορες περιοχές της Αττικής και της Κέρκυρας. Επιπλέον διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε βάρος άλλων έξι ιδιοκτητών επιχειρήσεων επισκευής οχημάτων για την έκδοση 19 εικονικών τιμολογίων συνολικής αξίας πάνω από 78.000 ευρώ

Ειδικότερα, από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχηματίστηκε ποινική δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας, στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης σχετικά με κακουργηματικές παραβάσεις, που αφορούν στην έκδοση εικονικών ή/και πλαστογραφημένων τιμολογίων από επιχειρήσεις επισκευής οχημάτων και πώλησης ανταλλακτικών.

Για την εμπλοκή τους στην υπόθεση, συνελήφθησαν δύο ημεδαποί ηλικίας 37 και 46 ετών, ως διαχειριστές – ομόρρυθμα μέλη επιχείρησης επισκευής αυτοκινήτων στον Ασπρόπυργο και ένας 31χρονος ημεδαπός, ιδιοκτήτης επιχείρησης επισκευής αυτοκινήτων στον Κορυδαλλό.

Ο εντοπισμός και η σύλληψή τους είναι αποτέλεσμα συντονισμένων αστυνομικών επιχειρήσεων, που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, από κλιμάκια αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, παρουσία Εισαγγελικών Λειτουργών, σε συνεργεία επισκευής αυτοκινήτων – πώλησης ανταλλακτικών καθώς και σε οικίες σε Ασπρόπυργο, Αιγάλεω, Αγ. Βαρβάρα, Μαγούλα Αττικής και Κέρκυρα.

Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, είχαν προηγηθεί καταγγελίες ασφαλιστικής εταιρείας στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές, οι οποίες ανέθεσαν στην Υποδιεύθυνση Οικονομική Αστυνομίας τη σχετική διερεύνηση.

Ενδεικτικά, σε μια από τις καταγγελίες, πελάτης της ασφαλιστικής εταιρείας, προκειμένου να αποζημιωθεί για ζημίες που υπέστη το όχημά του, προσκόμισε παραστατικά για αγορά ανταλλακτικών με εικονικά και πλαστογραφημένα στοιχεία (σφραγίδες, ανύπαρκτο Α.Φ.Μ. και διεύθυνση έδρας της επιχείρησης κ.λπ), ενώ οι εργασίες φέρονταν να είχαν πραγματοποιηθεί στο συνεργείο του 37χρονου και 46χρονου στον Ασπρόπυργο.

Στο πλαίσιο της έρευνας από την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας διενεργήθηκαν μεθοδικοί και εκτενείς φορολογικοί έλεγχοι σε υποθέσεις δηλωθέντων τροχαίων ατυχημάτων, σε ασφαλιστικές εταιρείες.

Από τους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι από το προαναφερόμενο συνεργείο, σε διάστημα τουλάχιστον τεσσάρων ετών, είχαν εκδοθεί 203 εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 291.033,21 ευρώ, από τα οποία τα 147 αξίας 242.506,28 ευρώ, ήταν ταυτόχρονα και πλαστά. Παράλληλα διαπιστώθηκε και παράβαση της ασφαλιστικής νομοθεσίας και συγκεκριμένα εργασία ενός ατόμου χωρίς ασφαλιστική κάλυψη.

Επίσης διαπιστώθηκε ότι από άλλο συνεργείο στο Κορυδαλλό, ιδιοκτησίας του 31χρονου, είχαν εκδοθεί σε διάστημα περίπου τεσσάρων χρόνων 55 εικονικά και πλαστά φορολογικά στοιχεία, συνολικής αξίας 163.501,01 ευρώ.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, παρουσία δικαστικών λειτουργών, βρέθηκαν στις οικίες του 37χρονου και του 46χρονου διάφορα έγγραφα, κυρίως εταιρικά, ενώ στην οικία του 31χρονου, πιστόλι “REPLICA”, ζεύγος χειροπέδες, τρεις κάλυκες φυσιγγίων πυροβόλων πολεμικών όπλων, αμπούλα αέρα στρατιωτικού τύπου και αυτοσχέδια συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη.

Στην περίπτωση του 31χρονου, τα κατασχεθέντα είδη και αντικείμενα ανήκαν σε συγγενικό του πρόσωπο, το οποίο συνελήφθη με την αυτόφωρη διαδικασία για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων και ναρκωτικών.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των ελέγχων διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε έξι επιχειρήσεις – συνεργεία, που δραστηριοποιούνται στο Χαϊδάρι, το Περιστέρι, το Ίλιον, την Κέρκυρα και τον Ασπρόπυργο. Όπως προέκυψε, το ίδιο χρονικό διάστημα, είχαν εκδώσει συνολικά 19 εικονικά και πλαστά φορολογικά στοιχεία, συνολικής αξίας 78.068,98 ευρώ. Για τις υποθέσεις αυτές σχηματίστηκε ξεχωριστή ποινική δικογραφία πλημμεληματικού χαρακτήρα

Οι συλληφθέντες που κατηγορούνται για παράβαση διατάξεων της Φορολογικής Νομοθεσίας, αναφορικά με την έκδοση φορολογικών στοιχείων για ανύπαρκτες συναλλαγές, η συνολική αξία των οποίων υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ καθώς και για πλαστογραφία, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.