Μας παχαίνει η πολλή ζέστη στο σπίτι

Αν θέλετε να αδυνατίσετε, φροντίστε να μην υπερβαίνει η θερμοκρασία στο σπίτι σας τους 17-18 βαθμούς Κελσίου, συνιστούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ.

Σε μελέτη τους, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Trends in Endocrinology & Metabolism», εξέτασαν κατά πόσον μπορεί η θερμοκρασία του περιβάλλοντος να επηρεάσει την ικανότητα ρύθμισης της σωματικής θερμοκρασίας, την παραγωγή θερμότητας και τις καύσεις του λίπους.

Προγενέστερες μελέτες είχαν δείξει ότι η παρατεταμένη έκθεση σε μέτριο κρύο μπορεί να επηρεάσει τις ενεργειακές δαπάνες (δηλαδή τις καύσεις) του οργανισμού.

Σε μία από αυτές, επιστήμονες από την Ιαπωνία είχαν διαπιστώσει ότι οι εθελοντές που περνούσαν 2 ώρες την ημέρα στους 17 βαθμούς Κελσίου, παρουσίαζαν μείωση του σωματικού λίπους έπειτα από έξι εβδομάδες.

Στη νέα μελέτη, ο δρ Βούτερ φαν Μάρκεν Λίχτενμπελτ, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Υγείας, Ιατρικής & Επιστημών Ζωής της Σχολής Διατροφικής Τοξικολογίας & Μεταβολισμού, και οι συνεργάτες του εξέτασαν 17 άντρες και γυναίκες, ηλικίας 20-26 ετών, που παρέμεναν επί έξι ώρες την ημέρα σε θαλάμους με ελεγχόμενη θερμοκρασία 15-16 βαθμών Κελσίου.