Μαρκογιαννάκης: Έχουν δικαίωμα να ξαναθέσουν υποψηφιότητα οι βουλευτές της Χ.Α

markogiannakis

«Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής διατηρούν την ιδιότητα του βουλευτού, μέχρις ότου υπάρξει απόφαση της κατηγορίας, η οποία θα απαγγελθεί» τόνισε την Τρίτη, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Με την νομική του ιδιότητα, ο κ. Μρκογιαννάκης έσπευσε να ξεκαθαρίσει πολλές ασάφειες σχετικά με τις διώξεις εναντίον του αρχηγού και των βουλευτών της οργάνωσης.
«Όσον αφορά στο αδίκημα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, είναι δεμένη υπόθεση» είπε.

«Η προσωρινή κράτηση δεν είναι υποχρεωτική για κανένα αδίκημα και κανέναν κατηγορούμενο. Είναι για όλες τις περιπτώσεις δυνητική. Αυτή τη στιγμή, κατά την άποψή μου, για το μόνο αδίκημα που μπορεί να απαγγείλει κατηγορία ο ανακριτής, είναι για τη συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Διότι αυτό είναι αυτόφωρο κακούργημα για το οποίο δεν απαιτείται άρση ασυλίας από τη Βουλή. Όλα τα άλλα, η εκβίαση, η οπλοφορία, οπλοκατοχή κτλ, απαιτείται να αρθεί η ασυλία από τη Βουλή».

Σχετικά με τη δυνατότητα των συλληφθέντων βουλευτών να είναι ξανά υποψήφιοι σε μελλοντικές εκλογές, ο αντιπρόεδρος της Βουλής δήλωσε: «Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής διατηρούν την ιδιότητα του βουλευτού, μέχρις ότου υπάρξει απόφαση της κατηγορίας, η οποία θα απαγγελθεί. Θα πρέπει να είναι και καταδικαστική και ταυτόχρονα να απαγγελθεί αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων. Βεβαίως πρέπει να είναι και αμετάκλητη, δηλαδή να πάει και στον Άρειο Πάγο. Λογικά μιλάμε για μια περίοδο 2 -3 ετών. Θα είναι βουλευτές και θα έχουν δικαίωμα να ξαναθέσουν υποψηφιότητα, εφόσον δεν υπάρχει καταδικαστική απόφαση και στο μεταξύ έχουν προκηρυχθεί εκλογές».