Lockdown: Το… τοπίο ξεκαθαρίζει στο τέλος της εβδομάδας – “Κλειδώνει” το άνοιγμα στο λιανεμπόριο

«Τικ- τοκ» για την χαλάρωση του lockdown. Τι θα γίνει με τα σχολεία. Μεγάλος ο προβληματισμός για την εστίαση, δύσκολο να ανοίξει στις γιορτές. Οι ημερομηνίες που έχουν «πέσει» στο τραπέζι και οι τρεις παράγοντες που θα κρίνουν το «άνοιγμα» της χώρας.

Η παράταση του lockdown για την αντιμετώπιση του κορονοϊού λήγει τυπικά την ερχόμενη Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου, και έτσι μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να ξεκαθαρίσει το… τοπίο για τη σταδιακή άρση του, την ώρα που το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 1.044 νέα κρούσματα, ενώ 600 είναι οι διασωληνωμένοι και 85 οι νεκροί.

Η ειδική επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα αναλύσει τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα και μαζί με την κυβέρνηση θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Από τη στιγμή που το σύστημα Υγείας συνεχίζει να… ασφυκτιά και ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει τριψήφιος (σ.σ. 600 σύμφωνα με τα στοιχεία της Δευτέρας 30/11), είναι πολύ πιθανό να δοθεί άλλη μία μικρή παράταση μέχρι να γίνει το πρώτο, μικρό βήμα για την άρση του lockdown.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ (σ.σ. δείτε εδώ αναλυτικά όλα όσα είπε), τόνισε πως υπάρχει μία σχετική βελτίωση, αλλά το σύστημα Υγείας ακόμα πιέζεται. “Δεν μπορούμε ακόμα να έχουμε μία αισιόδοξη νότα μέχρι να δούμε το σύστημα Υγείας να αποσυμπιέζεται. Μέχρι και την Παρασκευή ίσως να ξέρουμε πώς κινούνται τα κρούσματα και τα περιστατικά θετικότητας. Η αποφόρτιση του συστήματος μπορεί να μας πάρει ακόμα και άλλες δέκα ημέρες, ίσως και παραπάνω”, τόνισε.

Πλέον, φαντάζει πολύ δύσκολο να ανοίξουν δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία και βρεφονηπιακοί σταθμοί την επόμενη Δευτέρα, αλλά παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι μαθητές να επιτρέψουν στα θρανία πριν από τα Χριστούγεννα, έστω και για λίγες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, το άνοιγμα στο λιανεμπόριο αναμένεται μετά τις 14 Δεκεμβρίου, με πολύ αυστηρά μέτρα.

Ο μεγάλος προβληματισμός των ειδικών αφορά στην εστίαση και μέχρι στιγμής φαίνεται πολύ δύσκολο να ανοίξει εν όψει των γιορτών.

Τα σενάρια για το «άνοιγμα»

Σύμφωνα με το Mega, τρία είναι τα σενάρια για την ημερομηνία της χαλάρωσης του lockdown, με το πρώτο που ήθελε την 7η Δεκεμβρίου ημέρα ανοίγματος της οικονομίας να έχει ήδη «καεί».

Το άνοιγμα των σχολείων στης 7 Δεκεμβρίου επρόκειτο να σημάνει την έναρξη του σταδιακού ανοίγματος, όμως το σενάριο αυτό φαντάζει πια εξωπραγματικό.

Στις 14 Δεκεμβρίου, λένε τώρα οι εκτιμήσεις, θα αρχίσει σιγά σιγά η οικονομία να ανοίγει, όμως τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν πιθανή την πλέον μεταγενέστερη ημερομηνία, την 21η του μήνα.

«Να αποφύγουμε τα… αυτογκόλ»

Τρεις είναι οι παράμετροι που οι επιστήμονες θα λάβουν σοβαρά υπόψη για να εισηγηθούν την επανέναρξη της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Τα στοιχεία που θα κρίνουν το lockdown θα είναι: ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 πολίτες, το ισοζύγιο των εισαγωγών και εξαγωγών από νοσοκομεία και η πορεία του αριθμού διασωληνωμένων.

Click4more:

Πάντως οι συνεδριάσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων είναι καθημερινές. Τα νούμερα έχουν τεθεί στο τραπέζι και είναι κοινός τόπος μεταξύ των επιστημόνων η ανάγκη να είμαστε προσεκτικοί στις επόμενες κινήσεις.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι πολύ διαφορετικά από ό,τι έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα, ενώ ομόφωνη είναι η άποψη ότι οι μετακινήσεις από νομό σε νομό δεν πρέπει να επιτραπούν.

Mega: Στο τέλος της εβδομάδας το μήνυμα του πρωθυπουργού

Τέλος, την Παρασκευή -πιθανότατα- θα μεταφέρει το μήνυμά του στους πολίτες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με τις πληροφορίες του σταθμού.

Ακόμα ωστόσο, δεν έχει καθοριστεί το χρονικό πλαίσιο της παράτασης του lockdown, όπως και για το χρονοδιάγραμμα της επαναλειτουργίας των καταστημάτων.

Με πληροφορίες από: ΣΚΑΪ / Mega.

www.newsit.gr