Lockdown… Θεσσαλονίκης και σε Λάρισα, Ροδόπη και Δράμα; Τι θα γίνει με την Αττική

Σκέψεις για ολικό locdown και σε άλλες περιοχές μετά τα 2.166 νέα κρούσματα. Θετικά μηνύματα από Κοζάνη και Καστοριά. “Αναταράξεις” για το κλείσιμο της εστίασης.

Με την πίεση στο σύστημα υγείας να αυξάνεται και τα ημερήσια κρούσματα να ξεπερνούν και χθες το όριο των 2.000, οι σκέψεις για την επιβολή ολικού lockdown και σε άλλες περιοχές πέραν της Θεσσαλονίκης και των Σερρών πολλαπλασιάζονται.

Στο επίκεντρο βρίσκονται αυτή τη στιγμή Λάρισα, Ροδόπη και Δράμα, καθώς η χθεσινή εικόνα των κρουσμάτων ήταν ιδιαιτέρως ανησυχητική, ενώ στο «κάδρο» παραμένει και η Αττική, η οποία πάση θυσία δεν πρέπει να γίνει… Θεσσαλονίκη σε ό,τι αφορά τα κρούσματα και κυρίως την πληρότητα των ΜΕΘ.

Από την κυβέρνηση διαμηνύουν διαρκώς πως κομβική σημασία έχει η κατά γράμμα τήρηση των μέτρων που έχουν ληφθεί, ούτως ώστε να αποφευχθούν δύσκολες αποφάσεις.

Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας άφησε ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown στην περίπτωση που τα μέτρα δεν θα τηρηθούν και δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Ιδιαιτέρως ανησυχητικό είναι, εξάλλου, το γεγονός ότι διαρκώς αυξάνεται η διασπορά του ιού και στις ευπαθείς ομάδες άνω των 65 ετών, με αποτέλεσμα αυτό ν’ αντανακλάται και στον αριθμό των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ που ξεπερνά πλέον τους 150.

Πως θα είναι ένα lockdown στην Αττική

Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση πριν από ένα γενικό lockdown ή, έστω, ένα lockdown τύπου Θεσσαλονίκης στην Αττική είναι η απαγόρευση των μετακινήσεων μεταξύ των νομών τουλάχιστον για το Σαββατοκύριακο, ούτως ώστε ν’ αποφευχθούν οι μετακινήσεις π.χ. από την Αθήνα σε όμορες περιοχές (Εύβοια, Κορινθία κτλ.). Η πράξη έδειξε, άλλωστε, ότι και στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης οι «έξοδοι» για διασκέδαση σε όμορες περιοχές – συμπεριλαμβανομένων και των Σερρών – ήταν αυτές που έφεραν τη διασπορά του ιού και την έκρηξη των κρουσμάτων τουλάχιστον στην Κεντρική Μακεδονία.

Θετικά μηνύματα έρχονται πάντως από την Κοζάνη και την Καστοριά, οι οποίες ήταν οι πρώτες περιοχές στις οποίες εφαρμόστηκε το τοπικό lockdown και τώρα, σχεδόν δύο εβδομάδες μετά, να καταγράφεται μείωση των κρουσμάτων. Τα δύο αυτά παραδείγματα ενισχύουν τις εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών πως εάν τα μέτρα τηρηθούν, παρά το δύσκολο Νοέμβριο που έχουμε μπροστά μας, θα μπορέσουμε τότε να έχουμε μια ομαλή επιστροφή στην καθημερινότητα το Δεκέμβριο – έστω κι αν ακόμη απέχουμε αρκετά από την επιστροφή στην κανονικότητα.

Αναταράξεις από το κλείσιμο της εστίασης

Από εκεί και πέρα, το κλείσιμο της εστίασης για – τουλάχιστον – ένα μήνα προκαλεί αναταράξεις, παρά το γεγονός ότι από την κυβέρνηση τονίζεται πως πρόκειται για εισήγηση των ειδικών, όπως και οι αντίστοιχες παρεμβάσεις στον πολιτισμό και τη διασκέδαση.

Το ζήτημα απασχόλησε και τη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, με αρκετούς βουλευτές να εκφράζουν την ανησυχία τους και να μεταφέρουν την πίεση που εισπράττουν στις περιφέρειές τους, με ορισμένους εξ αυτών να διατυπώνουν, παράλληλα, παράπονα για υπουργούς και γενικούς γραμματείς που δεν κατονόμασαν, και επεσήμαναν ότι η επικοινωνία μαζί τους είναι ελλειμματική.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στους βουλευτές του πως το κλείσιμο της εστίασης προέκυψε πράγματι μετά από σχετική εισήγηση των ειδικών, αλλά και ότι αποτελεί πρακτικό ζήτημα να μην μπορεί να φοράει κάποιος τη μάσκα του όταν τρώει π.χ. ή όταν πίνει τον καφέ του. Επίσης, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε γενναία μέτρα στήριξης των επαγγελματιών και επιχειρηματιών του χώρου και παρεμβαίνει όπου αυτό είναι απαραίτητο και κατέληξε λέγοντας ότι εάν ο Νοέμβριος εξελιχθεί όπως ακριβώς έχει σχεδιαστεί και με αυστηρή τήρηση των μέτρων που θα φέρει αποτέλεσμα, τότε τα Χριστούγεννα θα εορταστούν χωρίς ν’ απαιτηθεί ο περιορισμός της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.

www.newsit.gr