“Λαβύρινθος” οι απαιτήσεις της τρόικα για πλειστηριασμούς- Αποφάσεις Σαμαρά- Βενιζέλου στη σημερινή συνάντηση

samaras-venizelos-troika

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, θα συναντηθούν σήμερα το απόγευμα στις 18.00 στο Μέγαρο Μαξίμου. Τα θέματα  που θα τεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης οι απαιτήσεις της τρόικα για απελευθέρωση των πλειστηριασμών. Η κυβέρνηση καλείται να καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα αλλά και αυτή η συμφωνία να ”περνάει” από τη Βουλή.

Οι απαιτήσεις της τρόικα: 

– Απελευθέρωση πλειστηριασμών

– Απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων

– Νέα μέτρα για να καλυφτεί η τρύπα από τον φόρο ακινήτων

Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη κάνουν λόγο για «όχι» σε ολική άρση των πλειστηριασμών, «όχι» σε μαζικές απολύσεις, «όχι» σε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, και προώθηση του ενιαίου φόρου ακινήτων όπως έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στις ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν πως “αν περνούσαν οι απαιτήσεις της τρόικα για απελευθέρωση των πλειστηριασμών θα έπεφτε η κυβέρνηση”.

Η τρόικα δέχεται μεταβατικό στάδιο για ένα εξάμηνο, πριν από την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία. Έως τότε από πλειστηριασμούς θα προστατεύονται, σύμφωνα πάντα με την τρόικα, οι ιδιοκτήτες που η πρώτη τους κατοικία δεν ξεπερνάει σε αξία τις 120.000 ευρώ, το οικογενειακό τους εισόδημα τα 20.000 ευρώ και η συνολική περιουσία του φορολογούμενου δεν ξεπερνά το 120% της αξίας της πρώτης κατοικίας.

Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να αντιπροτείνει στην τρόικα μεταβατική περίοδο τριών ετών και επιπλέον ζητά να μην υπάρχει καθόλου το κριτήριο του εισοδήματος.