Κύριο θέμα στην συνάντηση κορυφής των 27 η ανεργία

23715C61AA48FE5051B995956EFF47C4Αποφάσεις για την μείωση της ανεργίας, θα πάρουν απόψε στις Βρυξέλλες τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς τον Απρίλιο έφτασε το 23,5% στην Ευρώπη των 27. Ενώ σε χώρες τις περιφέρειας να φτάνει το 50% και παραπάνω.

Σε τέσσερις πυλώνες θα βασιστεί η συζήτηση των 27 για την ανεργία, με πρώτο πυλώνα να είναι η αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας. Ύστερα οι οικονομίες να γίνουν πιο ελαστικές μέσω υγιών δημόσιων οικονομικών και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Τρίτον να πάρουν μέτρα για την ανάπτυξη και τέταρτον να ολοκληρωθεί η Οικονομική και Δημοσιονομική Ένωση.

Πιο συγκεκριμένα, θα γίνει ένας προεφοδιασμός 6 δις ευρώ ώστε να είναι έτοιμο μέχρι τον Ιανουάριο του 2014 το Πρόγραμμα Εγγύησης για τους Νέους . Το οποίο θα εκταμιευθεί στο έτος 2014-2015 και όχι στο σύνολο της επταετίας 2014-2020.

Επιπλέον, οι 27 αναμένεται να δεσμευθούν να επιταχύνουν το Πρόγραμμα Εγγυήσεων για τους Νέους, το οποίο προβλέπει ότι πρέπει να προσφέρεται σε όλους τους νέους κάτω των 25 ετών δυνατότητα πρακτικής άσκησης, κατάρτισης ή επαγγελματικής απασχόλησης, 4 μήνες μετά την αποφοίτησή τους από το σχολείο ή την απώλεια της θέσης εργασίας τους.

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη ρευστότητα της οικονομίας, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Βέρνερ Χόιερ και τον Πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Οι 27 θα παρουσιάσουν ένα «νέο σχέδιο επενδύσεων για την Ευρώπη» και θα εξετάσουν τρόπους αύξησης της δανειοδοτικής ικανότητας της τράπεζας της οποίας το κεφάλαιο αυξήθηκε κατά 10 δισ. ευρώ νωρίτερα φέτος. Η Επιτροπή από την πλευρά της έχει ήδη ετοιμάσει έκθεση για το πώς η ΕΤΕπ μπορεί να ενισχύσει τις δανειοδοτικές της ικανότητες. Το πιο φιλόδοξο σενάριο κάνει λόγο για δανειοδοτήσεις ύψους άνω των 100 δισ. ευρώ από την ΕΤΕπ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιαστεί σχετική έκθεση που ετοίμασαν από κοινού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας που ξεκινά στις 21:30 (ώρα Ελλάδος), οι ηγέτες, παρουσία του Προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, θα εξετάσουν την αρχιτεκτονική της ευρωζώνης, εστιάζοντας κυρίως στο τι έχει επιτευχθεί σε ό,τι αφορά την τραπεζική ενοποίηση. Σημαντική εξέλιξη αποτελεί η χθεσινή συμφωνία στο Ecofin για τους κανόνες όσον αφορά την διαδικασία διάσωσης ή εκκαθάρισης προβληματικών τραπεζών.

Στο τέλος της πρώτης ημέρας της Συνόδου, οι 27 ηγέτες αναμένεται να εγκρίνουν τις συστάσεις που έχει απευθύνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα κράτη μέλη, μετά την έγκριση του Συμβουλίου Ecofin της 21ης Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο συμπερασμάτων υπογραμμίζει ότι «ο ρυθμός της δημοσιονομικής εξυγίανσης μπορεί να προσαρμοστεί στις οικονομικές συνθήκες (δηλαδή να υπάρξει μία επιμήκυνση της περιόδου για τη μείωση των ελλειμμάτων” ενώ τονίζει ότι “τα κράτη μέλη πρέπει να επιταχύνουν τις διαρθρωτικές τους μεταρρυθμίσεις”.