Κουτσούμπας: Η αφηρημένη αντιμνημονιακή ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ βοήθησε στην άνοδο της Χ.Α

koutsoumpas

«Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος μίλησε την Παρασκευή σε ραδιοφωνικό σταθμό και επέρριψε ευθύνες τόσο στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ, που με τις κυβερνήσεις τους ανέχθηκαν τη Χρυσή Αυγή, όσο όμως και στον ΣΥΡΙΖΑ που με την «αφηρημένη» όπως τη χαρακτήρισε, «αντιμνημονιακή ρητορική» επέτρεψε στη ΧΑ να εμφανιστεί ως αντισυστημική δύναμη.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, εξέφρασε μια ενδιαφέρουσα άποψη για την άνοδο της Χρυσής Αυγής: «Βούτυρο στο ψωμί της Χρυσής Αυγής υπήρξε τόσο η στάση και η ανοχή των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ όλα τα προηγούμενα χρόνια και με τη θεωρία των δύο άκρων, άλλο τόσο και αυτή η αφηρημένη αντιμνημονιακή ρητορική, πολιτική, τα αντιμνημονιακά μέτωπα».
Ο κ. Κουτσούμπας συνέχισε: «της έδωσαν τη δυνατότητα να εμφανιστεί ως αντισυστημική δύναμη και αυτό έγινε με την ανοχή κομμάτων όπως η αξιωματική αντιπολίτευση και άλλων πολιτικών δυνάμεων. Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτόν αναφέρομαι ευθέως. Η ανοχή αυτή και η αντιμνημονιακή ρητορεία, όπου βρισκόμαστε όλοι μαζί σε κάποιες κινητοποιήσεις, από φασίστες και εθνικιστές μέχρι δεν ξέρω τι, άλλους που είμαστε αντίθετοι στο μνημόνιο, έδωσε ανοχή και αξιοποίησε η Χρυσή Αυγή αυτό το γεγονός. Όχι ότι το έκαναν οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ σκόπιμα, να μην παρεξηγηθώ».

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο γγ γραμματέας αναφέρθηκε και στην θεωρία των δύο άκρων, η οποία συχνά υιοθετείται από το Μέγαρο Μαξίμου, όπως είπε. Συγκεκριμένα: «Η “θεωρία των δύο άκρων” εκτός από ανιστόρητη είναι και απαράδεκτη. Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να απορρίψει αυτή τη θεωρία. Είναι πολύ επικίνδυνη, ανοίγει το δρόμο για τη νομιμοποίηση φασιστικών, ναζιστικών εκτρωμάτων, όπως η Χρυσή Αυγή, στη λαϊκή συνείδηση. Δεν έχει καμία σχέση ο ναζισμός, ο φασισμός, τα κόμματα αυτά που υπηρετούν ναζιστικές αντιλήψεις, με οποιαδήποτε ιδεολογία. Πρέπει να αντιμετωπίζονται ως δολοφονικές, εγκληματικές οργανώσεις. Από τη φύση του ο ναζισμός έχει τέτοια επιθετική, εγκληματική φύση. Δεν μπορούν να ταυτίζονται λοιπόν οι λαοί που αγωνίζονται, το εργατικό κίνημα, άλλοι λαοί στο παρελθόν, που έδωσαν τη ζωή τους ενάντια στο τέρας του ναζισμού και του φασισμού, να ταυτίζονται και να εξομοιώνονται ο σοσιαλισμός και ο κομμουνισμός με τον φασισμό».