Κούρεμα 50% σε οφειλές δανείων και πιστωτικών

pistotiki

Οι εισηγήσεις τεσσάρων συστημικών τραπεζών για εσωτερικές “bad banks” βρίσκονται στα χέρια της Τράπεζας της Ελλάδας.

Οι εισηγήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, Πειραιώς, ΕΤΕ, Αlpha και Eurobank προτείνουν στην τρόικα και στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν το κούρεμα οφειλών σε καταναλωτικά δάνεια και κάρτες.

Η σχετική προθεσμία που είχε δώσει η ΤτΕ στις τέσσερις τράπεζες να καταθέσουν φακέλους με τις προτάσεις τους περί δημιουργίας αυτόνομων θυγατρικών ή νέων διευθύνσεων που θα διαχειρίζεται τα “κακά” δάνεια, έληγε τo απόγευμα της Παρασκευής.

Τουλάχιστον οι 2 διοικήσεις εκ των 4 συστημικών τραπεζών δέχονται εισηγήσεις να κουρευτεί το 50% του οφειλομένου κεφαλαίου και το υπόλοιπο 50% να αποπληρωθεί σε 3 ισόποσες μηνιαίες ή διμηνιαίες δόσεις, σε ό,τι αφορά τα καταναλωτικά δάνεια.

Αυτή τη στιγμή, το 50% των καταναλωτικών δανείων δεν αποπληρώνεται. Βέβαια, οι τράπεζες παρ’ όλο που τα δάνεια της καταναλωτικής πίστης δεν έχουν ενυπόθηκα βάρη ψάχνουν να βρουν εάν οι δανειολήπτες έχουν ακίνητα στην κατοχή τους, προκειμένου να εγγράψουν βάρος.

Τα καταναλωτικά και οι κάρτες, εφόσον δεν συνοδεύονται από εξασφαλίσεις είναι τα πλέον επισφαλή δάνεια και οι δυνατότητες διεκδίκησης των οφειλόμενων ποσών περιορισμένες.

Για τα στεγαστικά δάνεια, δεν θα υπάρξουν ανάλογες περιπτώσεις, όπως στα καταναλωτικά.

Κορυφαίος τραπεζίτης έχει δεχτεί εισηγήσεις να προχωρήσει σε ένα κούρεμα από 5 έως 20% σε μερίδα των στεγαστικών δανείων. Οριστικές αποφάσεις όμως δεν έχουν ληφθεί ακόμα, καθώς όλα θα εξαρτηθούν και από την απελευθέρωση των πλειστηριασμών.

Μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες με εσωτερική εγκύκλιο που επέδωσε στα καταστήματά της προχωρά ήδη σε κούρεμα καταναλωτικών δανείων και χρεών από κάρτες μέχρι του ποσού των 10.000 ευρώ.