26.2 C
Athens
Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου, 2024

Κορονοϊός: «Τρέχουν» τους εμβολιασμούς για να κάνουμε Χριστούγεννα – Γιατί ανησυχούν οι επιδημιολόγοι

Το τέταρτο κύμα του κορονοϊού είναι εδώ και αναμένεται να κορυφωθεί στη χώρα μας στις αρχές το Δεκεμβρίου.

Αυτός είναι και ο λόγος που γίνεται… αγώνας δρόμου για να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμών, ειδικά στις νεαρές ηλικίες, πριν μπει για τα καλά ο χειμώνας που ευνοεί τη διαπορά του ιού.

Με βάση τις προβλέψεις του υπολογιστικού μοντέλου CORE που έχει αναπτύξει το Τμήμα Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, του οποίου επικεφαλής είναι ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, η ανοδική τάση αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες με τον αριθμό των κρουσμάτων να φτάνει τα 3.700 στις 31 Οκτωβρίου.

Όπως τονίζει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης στην εφημερίδα “Real News”, αν δεν ληφθούν μέτρα αναμένεται να αρχίσει να επιταχύνεται ο ρυθμός ανόδου και να φτάσουμε τα 5.000 κρούσματα μετά τις 15 Νοεμβρίου.

Πρώτο «crash test» το Νοέμβριο

Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου αναμένεται κρίσιμο, καθώς θα έχουμε το πρώτο «crash test» της αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού στη χώρα μας.

Τον Νοέμβριο οι επιστήμονες θα έχουν την πρώτη εικόνα, για το εάν το 62% των εμβολιασμένων στο σύνολο του πολιτών και το 69% ανάμεσα στους ενήλικες, θα είναι ικανό να κρατήσει “χαμηλά” το νέο επιδημικό κύμα.

“Μέχρι και το πρώτο 10ημερο του Νοεμβρίου αναμένουμε να εκτιμήσουμε στην πράξη την ένταση της χειμερινής επιδημικότητας στην πρώτη χειμερινή περίοδο μετά από τον μαζικό εμβολιασμό. Αναμένουμε σίγουρα μια ήπια προς μέτρια αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία στις περιοχές που η εμβολιαστική κάλυψη δεν έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα”, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικ. Καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση της περασμένης Πέμπτης (21.10.2021).

Οι νέοι εμβολιασμένοι που προσθέτουν νέα “τουβλάκια” στο τείχος της ανοσίας δεν ξεπερνούν καθημερινά τις 6 με 7 χιλιάδες, την ώρα που χρειαζόμαστε τουλάχιστον 1 με 1,5 εκατομμύριο νέους εμβολιασμένους πολίτες, ώστε να προσεγγίσουμε τις χώρες της Ευρώπης που έχουν επιτύχει την πολυπόθητη ασφάλεια.

“Με 4 εκατ. τουλάχιστον ανεμβολίαστους και με ένα στέλεχος τουλάχιστον 2,5 φορές πιο μεταδοτικό από το αρχικό είναι σαν να είμαστε στην αρχή της πανδημίας από πλευράς κινδύνου. Αυτό δημιουργεί κρίση στο σύστημα υγείας αλλά και στους ίδιους τους ανθρώπους, στις οικογένειες στους χώρους εργασίας. Αν συνεχίσουμε να νοσούμε με αυτή την συχνότητα είναι πολύ επικίνδυνο”, δήλωσε πρόσφατα η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.

Ακολουθούν τα τελευταία στοιχεία για τους πλήρως εμβολιασμένους ανά ηλικία: 12-14: 14%
15-17: 27%
18-24: 54%
25-49: 63%
50-59: 73%
60-69: 79%
70-79: 82%
80+ : 73%

www.newsit.gr

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

Ροή Ειδήσεων