14.1 C
Athens
Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου, 2024

Κορονοϊός: Τελειώνουν και τα τελευταία μέτρα – Ποια θα μείνουν μέχρι τέλους

Επιστροφή στα ακανθώδη θέματα της πανδημίας του κορονοϊού και της ακρίβειας για την κυβέρνηση, μετά τον χιονιά και το μπάχαλο που δημιούργησε σε κοινωνικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο αλλά και την τριήμερη «μάχη» στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας.

Στον τομέα της πανδημίας του κορονοϊού έντονος παραμένει ο προβληματισμός για τον υψηλό αριθμό θανάτων (119 χτες) αλλά και των διασωληνωμένων (576), ένα μήνα μετά τους αυστηρούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Οι «σκληροί» δείκτες δυσκολεύουν τον σχεδιασμό για άμεση άρση των μέτρων, ωστόσο δεδομένου ότι μετάλλαξη Όμικρον – που είναι κυρίαρχη στην κοινότητα – έχει μικρότερη νοσηρότητα από τη Δέλτα, αλλά την ίδια ώρα μεγάλη μεταδοτικότητα, η εκτίμηση που υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ό,τι μέτρα και να πάρουν δεν είναι δυνατόν να περιοριστεί. «Το μόνο “αντίβαρο” παραμένει ο εμβολιασμός» επιμένει η κυβέρνηση.

Πλήρης αποκλιμάκωση των μέτρων

Υπό αυτά τα δεδομένα, συν το γεγονός ότι τα κρατικά ταμεία έχουν δοκιμάσει ήδη τις αντοχές τους και επιπλέον πρέπει να διατεθούν χρήματα και για τη στήριξη των πολιτών απέναντι στην ακρίβεια, το κυβερνητικό επιτελείο προετοιμάζει την πλήρη αποκλιμάκωση των μέτρων.

Έτσι και αυτή την εβδομάδα οι ειδικοί θα κληθούν να εξετάσουν την δυνατότητα της «απελευθέρωσης» της διασκέδασης, δηλαδή να επιτρέπονται και οι όρθιοι πελάτες στα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα, αλλά και την αύξηση των φιλάθλων στα γήπεδα, το ποσοστό των οποίων έχει παραμείνει στο 10% της χωρητικότητας των σταδίων.

Η εκτίμηση είναι ότι αυτά τα δύο μέτρα είναι θέμα ελάχιστου χρόνου για να εγκριθούν από τους επιστήμονες.

Τελευταίο όλων των μέτρων θα είναι η μάσκα, καθώς παρέχει μεγάλη προστασία απέναντι στην υπερμεταδοτικότητα της «μετάλλαξης Όμικρον, ενώ πιο πίσω φαίνεται να πηγαίνει και ο περιορισμός ή η κατάργηση της τηλεργασίας.

Η πρόθεση είναι να αποκλιμακώνονται συνεχώς τα μέτρα και να μένουν τα απολύτως απαραίτητα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, τονίζοντας ότι σε σχέση με την Δέλτα, όπου η εμβολιαστική κάλυψη στον γενικό πληθυσμού ήταν στο 67%, τώρα με την Όμικρον είναι στο 84%, κι έτσι η κοινότητα εμβολιαστικά είναι πιο θωρακισμένη.

«Ζεσταίνουν τις μηχανές» οι αγρότες

“Ανοιχτό” και δύσκολο “μέτωπο” παραμένει και αυτό της ακρίβειας, που δημιουργούν οι ανατιμήσεις λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Η κυβέρνηση επιχειρεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο να μεγαλώσει η εργαλειοθήκη για την υποστήριξη των κρατών – μελών, δεδομένου ότι το φαινόμενο αφορά και τις 27 χώρες.

Σε εθνικό επίπεδο τα περιθώρια είναι στενά, ωστόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και το οικονομικό επιτελείο διαμηνύουν ότι θα συνεχιστεί η στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη και με διαμαρτυρίες αγροτών, οι οποίοι βγάζουν τα πρώτα τρακτέρ σε δήμους, πλατείες και παράδρομους εθνικών οδών, ενώ ετοιμάζονται να κατέβουν και στην Αθήνα.

Μεταξύ των αιτημάτων τους η μείωση του κόστους παραγωγής με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα, μείωση του ΦΠΑ, κατώτερες εγγυημένες τιμές κ.ά..

www.newsit.rg
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

Ροή Ειδήσεων