29.3 C
Athens
Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου, 2024

Κορονοϊός: Ιταλία και Ισραήλ κηρύσσουν το τέλος της εποχής «έκτακτης ανάγκης» – Τι θα κάνει η Ελλάδα

Σε διαφορετικές ταχύτητες, αλλά με κοινή κατεύθυνση, κινούνται όλες οι χώρες προκειμένου να επιστρέψουν στην κανονικότητα της εποχής προ κορονοϊού. Οι προϋποθέσεις της λήξης της εποχής “έκτακτης ανάγκης” της πανδημίας διαμορφώνονται στο παρασκήνιο και στη χώρα μας, όμως, με πολύ πιο αργούς ρυθμούς.

Νέους κανόνες για την μετάβαση στην κανονικότητα έθεσε -μετά τη Βρετανία και το Ισραήλ- και η γειτονική μας Ιταλία, με τον πρωθυπουργό της χώρας Μάριο Ντράγκι να ανακοινώνει ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού δεν πρόκειται να παραταθεί πέρα από την 31η Μαρτίου.

Επί της ουσίας αναμένεται να καταργηθούν σχεδόν όλες οι απαγορεύσεις που ίσχυαν τα τελευταία δυο χρόνια, όπως ανακοίνωσε, προσθέτοντας πως καταργούνται κα οι “χρωματισμοί” των περιφερειών ανάλογα με την επιβάρυνση της πανδημίας.

Παράλληλα, άνοιξε και το θέμα της σταδιακής κατάργησης του “σούπερ πιστοποιητικού εμβολιασμού”, από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο, προσθέτοντας πως σε πρώτη φάση θα αφορά μόνο ανοικτούς χώρους όπου διεξάγονται αθλητικές διοργανώσεις, εκθέσεις, γιορτές και θεάματα.

Στους ανοικτούς χώρους μάλιστα αναμένεται να καταργηθούν και οι μάσκες, αλλά και οι μάσκες υψηλής προστασίας στα σχολεία, ενώ θα καταργηθεί και η καραντίνα των επαφών των κρουσμάτων. Ωστόσο, ο Μάριο Ντράγκι δεν απέκλεισε την πιθανότητα υποτροπής της πανδημίας: «Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε με προσοχή την εξέλιξη της πανδημίας, για να παρέμβουμε σε περίπτωση που η κατάσταση υποτροπιάσει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το Ισραήλ καταργεί την κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης για τη COVID-19
Σχεδόν “ιστορική” χαρακτήρισαν τη χθεσινή μέρα (Τετάρτη 23/2) για το Ισραήλ οι κρατικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι συμφώνησαν να ανακοινώσουν τον τερματισμό της εποχής “έκτακτης ανάγκης Covid-19”, στην οποία είχε εισέλθει η χώρα για περισσότερα από δύο χρόνια.

Η απόφαση να μεταβεί το Ισραήλ σε μια νέα “ειδική κατάσταση Υγείας”, ελήφθη από τους υπουργούς του Ισραήλ μετά την μείωση των δεικτών της πανδημίας τις τελευταίες εβδομάδες.

Έτσι, από την 1η Μαρτίου, τυχόν νέοι περιορισμοί που θέτει η κυβέρνηση θα πρέπει να εγκρίνονται από την ολομέλεια της Knesset ή την Επιτροπή Νόμου και Δικαιοσύνης- Law and Justice Committee, που θα έχουν το δικαίωμα να τροποποιήσουν ή να ακυρώσουν οριστικά τους περιορισμούς.

“Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, η μετάβαση σε μια “ειδική κατάσταση Υγείας” θα επιτρέψει τη χάραξη κυβερνητικής πολιτικής για ευρύτερο χρονικό διάστημα από την “κατάσταση έκτακτης ανάγκης”, γεγονός που θα δημιουργήσει μια σταθερή ρουτίνα καθημερινής διαβίωσης για τους ισραηλινούς πολίτες ”, ανέφερε σε μήνυμά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Συντάγματος, Νόμου και Δικαιοσύνης, MK Gilad Kariv προς τον Πρωθυπουργό Naftali Bennett.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας την Τετάρτη (23/2), καταγράφηκαν 111.332 ενεργά κρούσματα Covid-19 στη χώρα, με 1.459 νοσηλευόμενους ασθενείς, 673 από αυτούς σε σοβαρή κατάσταση και 244 διασωληνωμένους. Οι νεκροί ανήλθαν συνολικά σε 10.075.

Πότε θα περάσει η Ελλάδα από την κατάσταση της “επείγουσας φάσης” στην μετα-πανδημική εποχή
Τον τόνο για τη χώρα μας και «το τέλος αυτού που ονομάζουμε επείγουσα φάση», έδωσε σε ομιλία του ο Καθηγητής Παθολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος μαζί με τα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας και Αντιμετώπισης της Πανδημίας αναμένεται να δώσουν σήμερα στις 11:00 το πρωί περισσότερες πληροφορίες για την μετα-πανδημική εποχή στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της δεύτερης ενημερωτικής εκδήλωσης του κοινού για την Covid-19, που πραγματοποιεί το ΕΚΠΑ.

Η ολομέλεια της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων μάλιστα, η οποία συνεδρίασε χθες Τετάρτη (23/2), και παρά το γεγονός ότι δεν έδωσε «πράσινο φως» στην κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, ξεκίνησε μια πρώτη συζήτηση για την σταδιακή κατάργηση όλων των περιορισμών του κορονοϊού και στην Ελλάδα, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί στα βασικά της σημεία έως τα τέλη Μαρτίου, όπως έχει δηλώσει και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Η σταδιακή επάνοδος στην κανονικότητα θα προβλέπει κατάργηση πολύ βασικών περιορισμών, αλλά και συνέχιση της επιτήρησης της εξάπλωσης του ιού στη βάση, όμως, της ενδημικής παρουσίας του, δηλαδή, με τη δήλωση και την καταγραφή μόνο των βαρέων περιστατικών, των νοσηλειών και των θανάτων.

Οι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού και όσοι δεν εισάγονται για νοσηλεία σε νοσοκομεία δεν θα δηλώνονται, όπως ακριβώς συμβαίνει και στη γρίπη, ενώ δεν θα υπάρχει η υποχρέωση του κατ’ οίκον αυτοπεριορισμού.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, πάντως, μέσα στους επόμενους μήνες και σίγουρα το επόμενο έτος, η επιτήρηση της πανδημίας θα αφορά περισσότερο τις νοσηλείες, τη σοβαρή αναπνευστική νόσο, τις νοσηλείες σε ΜΕΘ, τον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων, δηλαδή, θα πάψουμε να καταμετράμε τα κρούσματα.

Προβληματισμός υπάρχει, ωστόσο, για το εάν θα πρέπει στην Ελλάδα να υπάρξει πλήρης κατάργηση της υποχρέωσης επίδειξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού για την είσοδο σε δημόσιους χώρους, καθώς όπως λένε οι επιστήμονες, ο εμβολιασμός εγκαταστάθηκε πολύ δύσκολα στην Ελλάδα και το μέτρο ενδέχεται να χρειαστεί ξανά.

Το πιθανότερο είναι, όπως λένε οι ειδικοί, πως θα απαιτηθεί να κάνουμε μία τουλάχιστον επιπλέον δόση εμβολίου το ερχόμενο φθινόπωρο.

www.newsit.gr

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

Ροή Ειδήσεων