Οι κυρώσεις μπορεί να καταστρέψουν τη ρωσική οικονομία

EFA05FBCF04D4693F72C6B0FE9DE0151Η διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρώπη για την Ουκρανία μπορεί να βλάψει τις γερμανικές εταιρείες, όμως μπορεί ταυτόχρονα να απειλήσει ακόμη και την ίδια τη βιωσιμότητα της ρωσικής οικονομίας, όπως προειδοποίησε σήμερα η σημαντικότερη ένωση εμπόρων της Γερμανίας.Ο πρόεδρος του λόμπυ των εξαγωγέων, Anton Boerner, δήλωσε ότι «γενικά είμαστε αισιόδοξοι για τις δραστηριότητές μας στο εξωτερικό. Δυστυχώς όμως αυτό δεν ισχύει για τις δουλειές με τη Ρωσία».

Και πρόσθεσε ότι η διαμάχη στο εμπορικό πεδίο «θα είναι επίπονη για τη γερμανική οικονομία, όμως για τη ρωσική οικονομία μπορεί να απειλήσει την ίδια τη βιωσιμότητα της».
Σύμφωνα με την Γερμανική εμπορική ένωση, το εμπόριο της Ευρώπης με τη Ρωσία αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο 15% του ΑΕΠ της Ρωσίας.

Η ένωση αναμένει αύξηση των Γερμανικών εξαγωγών κατά 3% για φέτος και των εισαγωγών κατά 2%, ωστόσο τα νούμερα αυτά μπορεί να αναθεωρηθούν αν κλιμακωθεί η ένταση της ΕΕ με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το Reuters, περίπου 6.200 γερμανικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, ενώ η αξία του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών ξεπερνά τα 76 δισ. ευρώ.