Κοινότητα Αφγανών: Ο Σ. Θεοδωράκης προσπάθησε να απαλλάξει το Λιμενικό από τις ποινικές του ευθύνες για το Φαρμακονήσι

afganoi

“Τα συγχαρητήρια που δεν δώσαμε ποτέ” είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης της Κοινότητας Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων που ζούνε στην Ελλάδα, κατά του Σταύρου Θεοδωράκη και της εκπομπής του “Πρωταγωνιστές”.

Οι ίδιοι κάνουν λόγο για αποσπασματική παρουσίαση των συνεντεύξεων που παραχώρησαν Αφγανοί πρόσφυγες στον δημοσιογράφο, για αντιδεοντολογική συμπεριφορά αλλά και για προσπάθεια απαλλαγής των ανθρώπων του Λιμενικού από τις “ποινικές τους ευθύνες για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι”, όπως γράφουν.

“Ως κοινότητα των Αφγανών, ο ρόλος μας ήταν (όπως πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις) η διαμεσολάβηση, μεταξύ «δημοσιογράφου» και τους πρόσφυγες. Βοηθήσαμε να γίνει η συνεντεύξεις με τους διασωθέντες, διαθέτοντας χώρο του γραφείου μας και διερμηνεία. Οι διασωθέντες πρόσφυγες μέσο εμάς εμπιστεύθηκαν το «δημοσιογράφο» και την εκπομπή του και χωρίς τη βοήθεια μας θα ήταν αδύνατον να γίνει οι συνεντεύξεις αυτές, οι οποίες δεν χρησιμοποιήθηκαν τελικά στην εκπομπή, αλλά αποσπασματικά”, αναφέρουν.

“Ως κοινότητα των Αφγανών παρά τις απόπειρες προσπαθείς του Σταυρού Θεοδωράκη να απαλλάξει τους εμπλεκόμενους λιμενικούς από τις ποινικές ευθύνες του εγκλήματος και να τους παρουσιάσει «άγγελοι της διάσωσης», θέλουμε εμείς να εμπιστευθούμε την ελληνική δικαιοσύνη και θα περιμένουμε με αγωνία το πόρισμα των δικαστικών αρχών για την «τραγωδία» του Φαρμακονησίου”, δηλώνουν σε άλλο σημείο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Κοινότητας των Αφγανών:

Η απάντηση της Κοινότητας των Αφγανών στους «Πρωταγωνιστές» του Σταυρού Θεοδωράκη. Τα συγχαρητήρια που δεν δώσαμε ποτέ.

“Ως Αφγανοί ίσως καμία φορά είμαστε υπερβολικά ευγενικοί αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιοι μπορούν να εκμεταλλευθούν την «ευγένεια» μας και την χρησιμοποιούν εναντίον μας.

Μετά την «τραγωδία» του Φαρμακονησίου στις 20/01, με 11 νεκρούς, 8 παιδιά και 3 γυναίκες (πρόσφυγες του πολέμου), ενώ ολόκληρη η κοινότητα μας πενθούσε μαζί με τους διασωθέντες πρόσφυγες για την μεγάλη απώλεια αυτή, ανακοινώθηκε επίσης ότι η διασωθέντες πρόσφυγες ευχαρίστησαν εκείνους (τους λιμενικούς) που ευθύνεται για το έγκλημα. Εμείς ως κοινότητα σκόπιμος, αφήσαμε τους ιδίους τους διασωθέντες να απαντήσουν, όπως και έγινε. Όλοι τους οι διασωθέντες πρόσφυγες διέψευσαν κατηγορηματικά και επανειλημμένα, όσο τις καταθέσεις τόσο και το «ευχαριστώ» που περίσσευε.

Όσον αφορά, την εκπομπή «πρωταγωνιστές» του Σταυρού Θεοδωράκη, και τα ψευδή συγχαρητήρια που θα ήθελαν να ακούσουν ο «δημοσιογράφος» και οι συνεργάτες του, ειδικά μετά την προβολή της εκπομπής, δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση τα έξις:

Ως κοινότητα των Αφγανών, ο ρόλος μας ήταν (όπως πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις) η διαμεσολάβηση, μεταξύ «δημοσιογράφου» και τους πρόσφυγες. Βοηθήσαμε να γίνει η συνεντεύξεις με τους διασωθέντες, διαθέτοντας χώρο του γραφείου μας και διερμηνεία. Οι διασωθέντες πρόσφυγες μέσο εμάς εμπιστεύθηκαν το «δημοσιογράφο» και την εκπομπή του και χωρίς τη βοήθεια μας θα ήταν αδύνατον να γίνει οι συνεντεύξεις αυτές, οι οποίες δεν χρησιμοποιήθηκαν τελικά στην εκπομπή, αλλά αποσπασματικά.

Όμως, η εκπομπή μας εξέπληξε όπως και πολλούς άλλους που την παρακολούθησαν, με το τρόπο που παρουσίασε τα γεγονότα, του Φαρμακονησίου. Στην ουσία, όχι μόνο ήταν άδικο προς ανθρώπους (πρόσφυγες) που εμπιστεύθηκαν το δημοσιογράφο και τους συνεργάτες του, αλλά και έφτασε στο σημείο να κατηγορηθούν οι ίδιοι, «το γιατί δεν έτρεχαν να σώσουν τις γυναίκες και τα παιδιά τους; όταν αυτοί πνιγόταν». Η παρουσίαση των «ψευδών» καταθέσεων (χωρίς αναφορά βέβαια, στις σοβαρές καταγγελίες που τις αμφισβητούν) αντί τις μαρτυρίες των ίδιων διασωθέντων που πάρθηκαν στα γραφεία μας, τουλάχιστον, είναι αντί- δεοντολογική από τη πλευρά του δημοσιογράφου, Σ.Θ.

Ως κοινότητα των Αφγανών παρά τις απόπειρες προσπαθείς του Σταυρού Θεοδωράκη να απαλλάξει τους εμπλεκόμενους λιμενικούς από τις ποινικές ευθύνες του εγκλήματος και να τους παρουσιάσει «άγγελοι της διάσωσης», θέλουμε εμείς να εμπιστευθούμε την ελληνική δικαιοσύνη και θα περιμένουμε με αγωνία το πόρισμα των δικαστικών αρχών για την «τραγωδία» του Φαρμακονησίου. Οι «πρωταγωνιστές» του Σταυρού Θεοδωράκη θα είχε σίγουρα πολλά συγχαρητήρια από την πλευρά των λιμενικών, εμείς ακόμα αν τα δίναμε, (που στην προκείμενη περίπτωση αποκλείεται), θα είχε μόνο εκμεταλλευτική χρήση εναντίον μας.

Τέλος από την πλευρά μας και ειδικά από την πλευρά των διασωθέντες υπάρχει μια σκληρή αλήθεια. Πνίγηκαν 8 παιδιά και 3 γυναίκες άδικα και αβοήθητα και κάποιοι ευθύνονται για αυτό. Μια αλήθεια που καμία εκπομπή και κανένας δημοσιογράφος δεν μπορεί να το κρύψει.

Η αξιοπρέπεια πάνω από όλα!”.news24.gr