Κίνα: Πολεμικά αεροσκάφη στην αμφιλεγόμενη ζώνη αεράμυνας

senkakoy-thumb-small

Το Πεκίνο έστειλε πολεμικά αεροσκάφη στην ζώνη αεράμυνας που επέβαλε αιφνιδιαστικά στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, καλύπτοντας και το διαφιλονικούμενο νησιωτικό σύμπλεγμα Ντιαογού/Σενκάκου. Οι πτήσεις των μαχητικών ήλθαν καθώς Τόκιο, Ουάσινγκτον και Σεούλ αμφισβητούν τη μονομερώς ανακηρυχθείσα ζώνη και εκτελούν στρατιωτικές πτήσεις χωρίς να «συμμορφώνονται» με τις νέες κινεζικές απαιτήσεις.

«Περιπολίες ρουτίνας» πραγματοποίησαν τα πολεμικά αεροσκάφη, όπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua επικαλούμενο στρατηγό της Αεροπορίας.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Κίνα ανακήρυξε την ευρεία ζώνη αεράμυνας, η οποία καλύπτει επικράτεια που διεκδικείται από την Κίνα, την Ιαπωνία, την Ταϊβάν και τη Νότιο Κορέα. Περιλαμβάνονται τα διαφιλονικούμενα νησιά -Σενκάκου για την Ιαπωνία, Ντιαογού για την Κίνα- που αποτελούν μόνιμη πηγή έντασης μεταξύ Πεκίνου και Τόκιο.

Κάθε αεροσκάφος που πραγματοποιεί πτήση πάνω από την περιοχή αυτή να παρουσιάζει εκ των προτέρων το ακριβές σχέδιο πτήσης, να δηλώνει σαφώς την ταυτότητά του και να διατηρεί τηλεπικοινωνίες που επιτρέπουν να απαντά γρήγορα και επαρκώς στις αιτήσεις αναγνώρισης των κινεζικών αρχών, απαιτεί το Πεκίνο.

«Έκτακτα αμυντικά μέτρα» θα εφαρμόζονται εάν οι διεθνείς πτήσεις δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες.

Ιαπωνία, Νότιος Κορέα, καθώς και οι Ηνωμένες Πολιτείες παρ’όλα αυτά, έχουν πραγματοποιήσει πτήσεις εντός των ορίων της ζώνης αεράμυνας χωρίς να ενημερώσουν σχετικά το Πεκίνο.

Αρχικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν «μήνυμα» με πτήσεις βομβαρδιστικών B-52, που δεν έφεραν όπλα, επάνω από τα νησιά Ντιαογού/Σενκάκου, και ακολούθησαν ιαπωνικές και νοτιοκορεατικές στρατιωτικές πτήσεις χωρίς την υποβολή σχεδίου.

Η Ουάσινγκτον έχει καταδικάσει τις κινεζικές κινήσεις κάνοντας λόγο για «αποσταθεροποιητική απόπειρα να αλλάξει το στάτους κβο στην περιοχή». Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν περισσότερους από 70.000 στρατιώτες στην Ιαπωνία και τη Νότιο Κορέα.