Κύμα αναγκαστικών πλειστηριασμών

sto sfuri

Η αυστριακή εφημερίδα Wiener Zeitung αναφέρεται για το ζήτημα των πλειστηριασμών ακινήτων στην Ελλάδα.

Σε δημοσίευμα με τον τίτλο «τα τοξικά δάνεια αυξάνονται αλματωδώς», η εφημερίδα υπογραμμίζει πως «οι δανειστές της Ελλάδας πανηγυρίζουν για την πρόοδο της Αθήνας στο πεδίο των περικοπών και των μεταρρυθμίσεων», αντιπαραβάλλοντας την άλλη πραγματικότητα που θέλει τα «χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να στενάζουν υπό το βάρος τοξικών δανείων που αυξάνονται δραματικά».

Ακόμα, προσθέτει πως η χώρα «βρίσκεται ενώπιον ενός κύματος αναγκαστικών πλειστηριασμών ακινήτων, το οποίο μπορεί να είναι χειρότερο από εκείνο της Ισπανίας».

Το ρεπορτάζ περιγράφει πως ενώ αυξάνονται αλματωδώς τα τοξικά δάνεια, συνολικά μειώνεται το χρέος των Ελλήνων προς τις τράπεζες. Οι λόγοι για την εξέλιξη αυτή είναι πολλοί, σημειώνει η Wiener Zeitung, εξηγώντας πως «στην Ελλάδα της κρίσης παραμένει υψηλό το επίπεδο των επιτοκίων για νέα δάνεια».

Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης «στην αυξανόμενη φορολογία ακινήτων». Όπως επισημαίνεται, «το ελληνικό κράτος θέλει να αντλήσει του χρόνου 2,65 δισ. ευρώ από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, επτά φορές περισσότερα σε σχέση με το διάστημα πριν ξεσπάσει η κρίση», ενώ προστίθεται πως από τους αναγκαστικούς πλειστηριασμούς και την υψηλή φορολογία πλήττονται 250.000 ακίνητα.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ σε συνέντευξή στην Süddeutsche Zeitung του Μονάχου λέει πως η Ελλάδα είναι η χώρα εκείνη της ευρωζώνης που θα πρέπει να υλοποιήσει την δυσκολότερη προσαρμογή.

Στην ερώτηση ποια θα είναι τα επόμενα βήματα για την Ελλάδα με δεδομένο ότι στον προϋπολογισμό της χώρας υπάρχουν τρύπες, απαντά λακωνικά: «Οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη και θα δούμε πώς θα διαμορφωθούν τα πράγματα στο τέλος».

Γενικότερα για την Ευρωζώνη, εκτιμά ότι η οικονομία στην ευρωζώνη ανακάμπτει.

«Πρόκειται για μια ασθενή αλλά υπαρκτή ανάκαμψη», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Κατ` αρχήν συνεχίζεται η δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά σε πιο αργούς ρυθμούς. Επίσης οι τράπεζες συνέρχονται επίσης αργά. Εξαιτίας αυτών των παραγόντων αναμένουμε για την επόμενη χρονιά θετική ανάπτυξη της τάξεως του 1%. Αλλά υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών. Κάποιες χώρες χρειάζονται περισσότερη δημοσιονομική εξυγίανση από άλλες. Κάποιες έχουν πιο αδύναμες τράπεζες. Το αποτέλεσμα είναι μια ισχνή ανάπτυξη και μια βραδυκίνητη ανάκαμψη της οικονομίας», σημειώνει ο Ολιβιέ Μπλανσάρ.

Όσον αφορά τη δραστηριοποίηση του ΔΝΤ στο μέτωπο της ευρωκρίσης, ο γάλλος οικονομολόγος αναφέρει μεταξύ άλλων: «Τις χώρες της ευρωζώνης, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, τις στηρίξαμε με περισσότερους πόρους από εκείνους που προβλέπουν τα κανονικά προγράμματα. Ωστόσο, όταν θα βελτιωθεί η κατάσταση, αναμένουμε ότι θα μειωθεί η οικονομική μας συμβολή», επισημαίνει ο κ. Μπλανσάρ.