Κύκνος: ένα υδρόβιο πτηνό με ιδιαίτερη οικολογική σημασία

Σύμβολο της χάρης, της ομορφιάς, της ισορροπίας, της ηρεμίας, της πίστης, της ανανέωσης και της αλλαγής. Ο κύκνος δεν αποτελούσε τυχαία ιερό ζώο της θεάς Αφροδίτης και του θεού Απόλλωνα των προγόνων μας. Ήταν ιδιαίτερα σημαντικό ζώο και σε άλλους αρχαίους, αλλά ακόμα και νεώτερους πολιτισμούς.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ζώο της βασιλικής οικογένειας και είναι παράνομη η θανάτωσή του. Για τη χώρα μας, η παραμονή των κύκνων δεν είναι πάντα ευχάριστη, καθώς, πολλές φορές ακόμη και αυτά τα πανέμορφα πουλιά γίνονται θήραμα (ή καλύτερα, στόχος εκπαίδευσης γιατί δεν αποτελεί θηρεύσιμο είδος) ασυνείδητων κυνηγών.

Το υδρόβιο αυτό πτηνό ξεχωρίζει και αναγνωρίζεται από μακριά, τουλάχιστον σε επίπεδο γένους. Ο βουβόκυκνος είναι μεγαλόσωμο ζώο (μήκος μέχρι 1,6 μέτρα και άνοιγμα φτερών κοντά στα 2,5 μέτρα) με σχεδόν κατάλευκο πτέρωμα (στα ενήλικα άτομα) και ιδιαίτερα μακρύ λαιμό.

Η έλευση του βαρύ χειμώνα στις βορειότερες περιοχές τον αναγκάζει να μεταναστεύσει νοτιότερα και να βρει καταφύγιο σε υγροτόπους της χώρας μας. Πετά με αργά χτυπήματα των φτερών και τον λαιμό εκτεταμένο. Κατά τη μετανάστευση οι κύκνοι πετούν σε διαγώνιο σχηματισμό ή σε σχηματισμό V και σε μεγάλο ύψος. Κανένα άλλο υδρόβιο πτηνό δεν φτάνει την ταχύτητα με την οποία κινείται τόσο στο νερό όσο και στον αέρα.