Κεδίκογλου: «Ξεκίνησαν οι επαναδυνδέσεις, αλλά θα υπάρξει κλιμακωτή επιβάρυνση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ υπέρ αδύναμων»

dei-roloi

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου σήμερα το πρωί αναφερόμενος στην επανασύνδεση ρεύματος των απόρων, αλλά και τη επιβάρυνση των πολιτών δήλωσε ότι κάθε πολίτης θα επιβαρυνθεί κλιμακωτά ανάλογα με την κατανάλωση ρεύματος το κόστος επανασύνδεσης με τη ΔΕΗ για εκείνους που έχουν μείνει χωρίς ρεύμα.

Επιπλέον, επισήμανε ότι οι επασυνδέσεις ρεύματος αρχίζουν από σήμερα και θα ολοκληρωθούν έως το τέλος της εβδομάδας.

Όσον αφορά το ποσό που θα πληρώσουν επιπλέον όλοι οι πολίτες είπε ότι θα υπάρξει επιβάρυνση όλων των λογαριασμών της ΔΕΗ «κατά μέσο όρο» με 50 λεπτά του ευρώ το χρόνο, για την επανασύνδεση ρεύματος σε 10.000 – 15.000 οικογένειες, ενώ εάν οι οικογένειες είναι περισσότερες, η επιβάρυνση θα φθάσει «το πολύ» έως 1 ευρώ.

Κατηγορηματιός ήταν για τις 350.000 περιπτώσεις διακοπής ρεύματος, λέγοντας ότι στο 60% από αυτές τις περιπτώσεις το ρεύμα έχει επανασυνδεθεί -μετά από ρύθμιση οφειλών- σε διάστημα 2-3 ημερών.

Η επιβάρυνση για κάθε πολίτη θα είναι ανάλογη της κατανάλωσης ρεύματος που κάνει, σημείωσε και πρόσθεσε ότι «το σύνολο είναι που πληρώνει όταν προσφέρουμε κάτι σε μια κοινωνική ομάδα».

Η επανασύνδεση ρεύματος στην κοινωνική αυτή ομάδα δεν θα επιφέρει την επιβάρυνση του τέλους επανασύνδεσης, ενώ τα χρέη των εν λόγω οφειλετών προς τη ΔΕΗ θα παραμείνουν «παγωμένα». Οι διακανονισμοί των χρεών προς τη ΔΕΗ δεν θα προχωρήσουν άμεσα, αλλά σε «εύλογο χρονικό διάστημα», όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το κόστος των 50 λεπτών για την παροχή ρεύματος σε εκείνους που η ΔΕΗ έχει κόψει το ρεύμα, αφορά τη διαφορά που προκύπτει από την ένταξή τους στο κοινωνικό τιμολόγιο, το λεγόμενο «κόστος κοινωνικής ωφέλειας».

Τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κεδίκογλου δείχνουν ότι στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ είναι ενταγμένες περίπου 500.000 οικογένειες. Όποιοι εκ των δικαιούχων κοινωνικού τιμολογίου θελήσουν να κάνουν ρύθμιση χρεών στο μέλλον, αυτό θα γίνεται με ευνοϊκότερους όρους, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι προϋποθέσεις ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο είναι εάν οι πολίτες έχουν μείνει άνεργοι μέσα στο 2013 και εάν τα εισοδήματα έχουν υποστεί μέσα το 2013 μείωση τέτοια που να πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια.