Καυτός Ιούλιος για την κυβέρνηση

729BA7431222CBE4BCFF079A8922C796Με το μαχαίρι στον λαιμό είναι η κυβέρνηση, ώστε να κάνει μέσα σε 15 ημέρες ότι δεν έκανε το προηγούμενο τρίμηνο επειδή δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στον αέρα 8,1 δισ. ευρώ.

Για να δοθεί η δόση, σύμφωνα με πηγές της τρόικας που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις, πρέπει κυρίως να γίνουν τα εξής:

1. Να προσδιοριστούν οι 12.500 υπάλληλοι που θα τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας έως το τέλος Ιουλίου.

2. Να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό, δηλαδή η προβλεπόμενη μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού, η οποία υπολογίζεται σε σχεδόν 1 δισ. ευρώ εφέτος και περισσότερο το 2014.

3. Να αναθεωρηθεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, δεδομένου ότι ο στόχος για έσοδα 2,6 δισ. ευρώ εφέτος δεν πρόκειται να καλυφθεί μετά το ναυάγιο της ΔΕΠΑ.

4. Να οριστικοποιηθεί με πειστικό τρόπο το σχέδιο για τον νέο φόρο ακινήτων.

Η τρόικα, όπως αναφέρουν τα Νέα, είναι σαφής: Παρότι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξακολουθεί να υπάρχει καλή διάθεση εκ μέρους της να στηριχθεί το έργο της κυβέρνησης και η χώρα, υποστηρίζει ότι «τα συμφωνημένα πρέπει να γίνουν».

Ακόμα διευκρινίζει πως χρειάζεται ευελιξία για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, δεδομένου ότι η εξέλιξη της ΔΕΠΑ δεν θεωρείται ευθύνη της ελληνικής πλευράς. Από ‘κεί και πέρα, επισημαίνεται πως η κυβέρνηση ήξερε ότι έπρεπε να βγάλει 12.500 υπαλλήλους σε κινητικότητα και δεν το έκανε, έβλεπε πως υπήρχε έλλειμα στονΕΟΠΥΥ που μεγάλωνε συνεχώς και δεν φρόντισε εγκαίρως να το αντιμετωπίσει, με αποτέλεσμα να δημιουργείται το δημοσιονομικό κενό (περίπου τα 600 εκατ. ευρώ από το σύνολο του 1 δισ. ευρώ οφείλονται στον ΕΟΠΥΥ), ενώ δεν έχει παρουσιάσει το πλαίσιο για τον νέο φόρο ακινήτων.