Κατρούγκαλος: Ο επανυπολογισμός των συντάξεων γίνεται με βάση το συντάξιμο ποσό

katrougkalos-34657

Ο επανυπολογισμός των συντάξεων γίνεται με βάση το συντάξιμο ποσό, τις συντάξιμες αποδοχές, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος σημειώνοντας πως δεν κόβονται επικουρικές συντάξεις όταν το άθροισμα κύριων και επικουρικών είναι από 1.300 ευρώ και κάτω.

Όπως διευκρίνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος στον ΑΝΤ1 «όποιος σήμερα παίρνει ως 1.300 ευρώ, ως άθροισμα κύριας κι επικουρικής σύνταξης, δεν θα υπάρξει μείωση της επικουρικής. Αν και όπου γίνει λάθος θα διορθωθεί. Γι΄ αυτό στέλνουμε σε κάθε συνταξιούχο που είχε περικοπή, μια αναλυτική περιγραφή για το τι συνέβη. Σε αυτό το χαρτί θα τους λέμε πόσα έπαιρνε, πόση περικοπή υπέστη και σε ποιο ύψος θα είναι πλέον οι αποδοχές τους».

Ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως εάν έχουν γίνει περικοπές σε τέτοιες συντάξεις είναι λάθος και θα διορθωθεί. Ανέφερε πως με αυτή τη ρύθμιση μοιράζονται δίκαια τα χρήματα που υπάρχουν για το ασφαλιστικό, αφού δεν γίνονται οριζόντιες περικοπές. Εξήγησε εκ νέου πως ουσιαστικά μόνο το 10% των συνταξιούχων θίγεται με τις περικοπές που έγιναν. Υπογράμμισε ακόμη ότι η εθνική σύνταξη είναι καλύτερη από το ΕΚΑΣ, αφού καλύπτεται το όριο της φτώχειας.

«Κάθε οριζόντια μείωση είναι αντισυνταγματική. Όταν έπρεπε να γίνουν οι αλλαγές, κάναμε έναν νέο τρόπο υπολογισμού σύνταξης, που βασίζεται στην βασική αρχή της ισονομίας. Αυτά τα χρήματα έχουμε, αυτά μπορούμε να δώσουμε, δεν πρέπει να έχουμε διαφορετικών κατηγοριών συνταξιούχους», υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας.

«Η περικοπή του ΕΚΑΣ ήταν άδικη, δεν ήταν κομμάτι της μεταρρύθμισης. Μας ζητήθηκε από τον Ιούνιο, ψηφίστηκε και από ΝΔ και από ΠΑΣΟΚ κι εμείς βάλαμε στην θέση του, ως αντίβαρο, την εθνική σύνταξη», είπε ο Υπουργός Εργασίας, αναφορικά με το «μαχαίρι» του ΕΚΑΣ από εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους.
Για τα επιδόματα

Ερωτηθείς για τα 950 εκατομμύρια ευρώ που, βάσει μνημονίου, πρέπει να κοπούν από τις δαπάνες για την κοινωνική πολιτική, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι η δαπάνη για το «εγγυημένο εισόδημα» θα είναι πολύ υψηλότερη, συμπληρώνοντας «διαπραγματευόμαστε με τους δανειστές, να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα κομμάτι από το ποσό των σημερινών επιδομάτων, για να κάνουμε όσο μεγαλύτερη επιδοματική πολιτική γίνεται».
«Αριστερός ήμουν και είμαι»

«Εγώ Αριστερός ήμουν και Αριστερός έμεινα», είπε ο κ. Κατρούγκαλος, απαντώντας στο «γιατί ψήφισε το τρίτο μνημόνιο;». Είπε ότι το «τρίτο μνημόνιο ήταν ένας αναγκαστικός συμβιβασμός», συμπληρώνοντας ότι «η ασφαλιστική μεταρρύθμιση έγινε για να εξουδετερώσουμε ότι κακό υπήρχε μέσα στο μνημόνιο, με όρους ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης».

Η κράτηση της εισφοράς υγείας 6% γινόταν όχι στα καταβαλλόμενα, αλλά στα προ μνημονιακών περικοπών ποσά, πλέον όμως αυτή η κράτηση θα γίνεται επί του καταβαλλόμενου ποσού, είπε ο κ. Κατρούγκαλος, σημειώνοντας ότι «είναι μόνο 251.000 δικαιούχοι είναι εκείνοι που παίρνουν δύο κύριες συντάξεις και θα επιβαρυνθούν, καθώς μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για όσους παίρνουν μία κύρια σύνταξη η εν λόγω κράτησης».
Διαπραγμάτευση για εργασιακά

Σε ότι αφορά την διαπραγμάτευση στα εργασιακά, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι είναι «εκτός διαπραγμάτευσης ο κατώτατος μισθός, μόνο ο τρόπος που θα υπολογίζεται αυτός θα συζητηθεί» , συμπληρώνοντας ότι από ελληνικής πλευράς στην διαπραγμάτευση θα τεθεί το θέμα της επαναγοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων», ενώ επιτιθέμενος για ακόμη μια φορά στο ΔΝΤ για «εμμονές» και «σχέδιο Πινοσέτ», είπε ότι το Ταμείο βάζει στο τραπέζι το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου. Για τα δύο τελευταία, όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος, «η Κυβέρνηση θα συζητήσει με βάση την κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων, που για εμάς είναι η εθνική γραμμή διαπραγμάτευσης».
ΑΚΑΓΕ και Αναδρομικά

Ερωτηθείς για το «σπάσιμο» του «κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ» είπε ότι δεν συνιστά πρόβλημα ή καινοφανή πρακτική, τόνισε ωστόσο ότι «δεν κινδυνεύει η καταβολή ούτε μιας σύνταξης».

Για τις αναδρομικές κρατήσεις στις συντάξεις, ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι «είναι πολύ άδικο να πάρουμε μαζεμένα τα αναδρομικά των περικοπών. Θα εφαρμοστεί σε όλους ο νόμος που αφορούσε συνταξιούχους του Δημοσίου κι έλεγε ότι δεν μπορεί η μηνιαία κράτηση αναδρομικών 10% με πλαφόν τα 50 ευρώ. Αυτό πλέον θα ισχύσει για όλους, περιλαμβάνεται σε διάταξη νομοσχεδίου που είναι ήδη στην Βουλή προς ψήφιση».
Για τα μπλοκάκια

Για τους αμειβόμενους με «μπλοκάκι», είπε ότι «δεν θα δίνουν αυτοί μόνοι το 20% του φόρου σαν να είναι επιχειρηματίες, αλλά θα γίνεται η καταβολή του φόρου κατά 13,5% από τον εργοδότη και το υπόλοιπο ποσό από τον υπάλληλο».

 

Πηγή: newsbeast.gr