Οι κατοικίες που προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς

pleistiriasmoi

Στη χθεσινή συνάντηση του υπουργολυ Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη με τους εκπροσώπους της τρόικα, επί 2,5 ώρες προσπαθούσαν οι δύο πλευρές να βρουν τη “χρυσή τομή” για το θέμα των πλειστηριασμών. Τελικά, δεν κατέληξαν σε κάποια κοινή απόφαση(εισοδηματικά, περιουσιακά, αντικειμενική αξία, κ.λπ.) που θα περιλαμβάνονται στη μεταβατική διάταξη για τους πλειστηριασμούς κύριας κατοικίας η οποία θα ισχύσει το 2014.,οπότε και ανανέωσαν τη συνάντησή τους για σήμερα στις 10 το πρωί.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση θέλει να υπάρξει συμφωνία, εάν όμως κάτι τέτοιο δνε επιτευχθεί θα προχωρήσει μονομερώς σε νομοθετική ρύθμιση. Η μεταβατική διάταξη θα προβλέπει ότι προστατεύεται από τον πλειστηριασμό η πρώτη κατοικία, της οποίας η αντικειμενική αξία είναι είτε μέχρι 200.000 ευρώ είτε μέχρι 180.000 ευρώ – η διαφορά των 20.000 ευρώ “κλείνει μάτι”, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνει αποδεκτή από τη Βουλή.

Η ρύθμιση αυτή καλύπτει περίπου το 80% των δανειοληπτών που έχουν “κόκκινα” στεγαστικά δάνεια.  Παράγοντας που θα επηρεάζει το θεμα των πλειστηριασμών θα είναι επίσης το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που θα κυμαίνεται από 20.000 ως 25.000 ευρώ. Δεδομένου, μάλιστα, ότι οι αμοιβές των εργαζομένων στη συντριπτική τους πλειονότητα έχουν συρρικνωθεί σημαντικά στη διάρκεια των τελευταίων ετών, το συγκεκριμένο ποσό καλύπτει ευρύ φάσμα δανειοληπτών.

Το ζήτημα πάντως δεν φέρεται να ειναι ούτε η αντικειμενική αξία, αλλά ούτε και τα περιουσιακά στοιχεία, αλλά το “ξαναζωντάνεμα” των δανείων που σήμερα θεωρούνται “νεκρά”. Δηλαδή, η καταβολή ενός ελάχιστου ποσού – και εν συνεχεία η μηνιαία καταβολή του – έτσι ώστε τα δάνεια να “ξαναπρασινίσουν”.