Καρύδια… ένας μικρός θησαυρός στο πιάτο μας!

wallnuts1

Το καρύδι, αποτελεί μια πολύ θρεπτική επιλογή στο καθημερινό μας πιάτο. Τα καρύδια περιέχουν 68,5 γρ. λίπους ανά 100 γρ. ψίχας καρυδιού. Περίπου το 70% της περιεκτικότητάς τους σε λίπους είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα ω-3 λιπαρά οξέα γνωστά σε όλους μας για τις ευεργετικές τους επιδράσεις.
Επίσης περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνη Ε, B6, μαγνήσιο, ασβέστιο και άλλα σημαντικά συστατικά.
Τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στα καρύδια αποτελούν λειτουργικά συστατικά, τότε αυτόματα και τα καρύδια μπορούν να χαρακτηριστούν λειτουργικά τρόφιμα και μάλιστα ‘φυσικά’ λειτουργικά τρόφιμα, αφού συμβάλλουν στη βελτίωση σημαντικών παραμέτρων υγείας.
Παχυσαρκία- Διαβήτης
Η υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος είναι κάτι που δεν θα πρέπει να μας τρομάζει, φοβούμενοι το ενδεχόμενο της αύξησης του σωματικού μας βάρους. Αντίθετα με τις προβλέψεις, επιδημιολογικές έρευνες δείχνουν ότι η συχνή κατανάλωση καρυδιών συσχετίζεται με μειωμένες πιθανότητες για εμφάνιση παχυσαρκίας, όπως επίσης και για διαβήτη.
Στην πραγματικότητα, τα καρύδια βοηθάνε να ελεγχθεί το σωματικό βάρος μειώνοντας την όρεξη και την απορρόφηση του λίπους.
Καρδιαγγειακά νοσήματα
Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση καρυδιών συμβάλλει στη ρύθμιση της χοληστερόλης του αίματος, καθώς επίσης και στη λειτουργικότητα των αρτηριών του κυκλοφορικού με τις δράσεις ουσιών που περιέχουν, όπως η αργινίνη και οι πολυφαινόλες.
Καρκίνος
Τα καρύδια λόγω των ω-3 λιπαρών που περιέχουν και συγκεκριμένα του α-λινολενικού οξέος (ALA) σε συνδυασμό με άλλα αντιοξειδωτικά, μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες.
Χολοκυστεκτομή
Έευνα που έγινε σε γυναίκες έδειξε ότι εκείνες που κατανάλωναν συστηματικά καρύδια (περισσότερο από 143γρ την εβδομάδα) είχαν σημαντικά χαμηλότερη πιθανότητα χολοκυστεκτομής σε σχέση με γυναίκες που δεν κατανάλωναν καθόλου καρύδια ή κατανάλωναν λιγότερο από 30γρ το μήνα.
Απολαύστε τα λοιπόν μέσα από την ένταξή τους στο καθημερινό σας πρόγραμμα διατροφής!