Κ. Μητσοτάκης: Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια…

Την καθοριστική σημασία που έχει για την πολιτική ζωή του τόπου αλλά και την κοινωνία, η επικράτηση του ρεαλισμού και της αλήθειας έναντι του ψέματος και του λαϊκισμού, επισήμανε μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Βλαστάρη, «Λεξικό Χωρίς Γραβάτα», ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε ότι το φαινόμενο που καλούμαστε να αναλύσουμε δεν είναι καινούργιο, «όμως σήμερα έχουμε να κάνουμε με ένα φαινόμενο διαφορετικής έντασης, με συστηματική διαστρέβλωση σειράς εννοιών και με την εισαγωγή στην Ελλάδα, πριν καταστεί μέρος του παγκόσμιου λεξιλογίου, της έννοιας των post truth politics, που ήρθε στη χώρα με το ΣΥΡΙΖΑ, πριν μπει στο λεξικό της Οξφόρδης το 2016».

«Τελειοποιήσαμε τη γλώσσα του λαϊκισμού μέσα από την ιδεολογική παράδοση μιας συγκεκριμένης συνιστώσας της Αριστεράς, η οποία ήρθε στην εξουσία» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε «εμείς επιλέξαμε τον όρο Συμφωνία Αλήθειας ακριβώς γιατί θέλαμε με την έννοια της αλήθειας να καταδείξουμε το πώς αντιλαμβανόμαστε τον πολιτικό λόγο».

«Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και από ένα σημείο και πέρα η σύγκρουση του λόγου με την πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Όσο και αν κάποιος προσπαθεί να παρουσιάσει τη διαφαινόμενη συμφωνία ως κάτι δημοσιονομικά ουδέτερο, αν η συμφωνία συμπεριλαμβάνει περικοπές συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου, αυτό κάποια στιγμή οι πολίτες θα το βιώσουν» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Είμαστε μια Δημοκρατία όπου υπάρχει οργανωμένη αντιπολίτευση και κοινωνία των πολιτών που μπορεί να προτάσσει έναν αντίλογο σε αυτού του είδους την πολιτική ρητορική. Εμείς, ως Νέα Δημοκρατία, επιλέξαμε εδώ και ένα χρόνο να χρησιμοποιήσουμε τον όρο «Συμφωνία Αλήθειας». Το πράξαμε ακριβώς επειδή θέλαμε με την έννοια της αλήθειας να καταδείξουμε το πώς αντιλαμβανόμαστε τον πολιτικό λόγο απέναντι στον λαϊκισμό».
«Η απάντηση» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης «δεν μπορεί να είναι να επιχειρήσουμε να αντιγράψουμε τη διπλή γλώσσα προς όφελός μας. Από ένα σημείο και πέρα, η σύγκρουση του λόγου με την πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Όσο κι αν κάποιος προσπαθεί να παρουσιάσει τη διαφαινόμενη συμφωνία ως κάτι δημοσιονομικά ουδέτερο, εάν η συμφωνία περιλαμβάνει μείωση συντάξεων και μείωση αφορολόγητου, αυτό κάποια στιγμή οι πολίτες θα το βιώσουν. Άρα, η ίδια η πραγματικότητα θα έρθει να συγκρουστεί με έναν λόγο – που μπορεί να έχει βραχυχρόνια οφέλη – αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα βρει απέναντί του έναν άλλο λόγο, έναν τεκμηριωμένο, ορθό και ρεαλιστικό λόγο που να πατάει πάνω σε δεδομένα, είναι βέβαιο ότι θα ηττηθεί».

Στην κατάμεστη αίθουσα της Στοάς του βιβλίου, παραβρέθηκαν επίσης ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρώην αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, η ‘Αννα Διαμαντοπούλου και ο Γιώργος Φλωρίδης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Σπύρος Λυκούδης, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας, οι βουλευτές Γιώργος Κουμουτσάκος, Σοφία Βούλτεψη, Γιάννης Μανιάτης, Γρηγόρης Ψαριανός, οι πρώην υπουργοί Ανδρέας Λυκουρέντζος, Μιλένα Αποστολάκη, Χρίστος Βερελής, Βάσω Παπανδρέου και πολλοί δημοσιογράφοι.

Πηγή newsit.gr