Ιταλία: Τα 2 τρισεκ. ξεπέρασε το δημόσιο χρέος

trypa

Η Τράπεζα της Ιταλίς, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της χώρας, δημοσοιοποίησε στοιχεία που δείχνουν ότι τον Οκτώβριο το δημόσιο χρέος της χώρας άγγιξε τα 2,085 τρισεκ. ευρώ. Ένα μήνα πριν το δημόσιο χρέος της Ιταλίας ανερχόταν σε 2,068 τρισεκ. ευρώ.

Ανησυχητικά είναι και τα μειωμένα έσοδα των φορολογικών εσόδων. Τους πρώτους δέκα μήνες του 2103, στα ταμεία του ιταλικού δημοσίου συνέρευσαν 307,8 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2012 που ήταν 309,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Λέτα ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα την κατάργηση της χρηματοδότησης των κομμάτων από την κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι ο Λέτα προ ημερών έλαβε για ακόμη μια φοράψήφο εμπιστοσύνης από την ιταλική Βουλή και τη Γερουσία επιβεβαιώνοντας την κυβερνητική πλειοψηφία μετά τη μπερλουσκονική έξοδο με τη στήριξη της Νέας Κεντροδεξιάς του Αντζελίνο Αλφάνο.

Την ίδια ώρα, «κλέφτες» φώναζαν εκατοντάδες Ιταλοί γύρω από το Μοντετσιτόριο την ώρα που Ενρίκο Λέτα έστελνε στους βουλευτές το μήνυμα «στήριξη της κυβέρνησης ή χάος» και υποσχόταν ότι «θα πολεμήσει σαν λιοντάρι» για μία νέα αρχή, την αναστήλωση της οικονομίας, την αναστροφή της απογοήτευσης των πολιτών και της αυξανόμενης εχθρικότητας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.