Ιταλία: Ως μάρτυρας στη δίκη «Κράτος και Μαφία» θα καταθέσει ο Ναπολιτάνο

newego_LARGE_t_1101_54191449

Τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, πρόκειται να καλέσει το Δικαστήριο της Σικελίας, για να καταθέσει ως μάρτυρας στο πλαίσιο της εν εξελίξει έρευνας σχετικά με τις μυστικές διαπραγματεύσεις που φέρεται να είχε πραγματοποιήσει το επίσημο ιταλικό κράτος με την Κόζα Νόστρα για να μπει τέλος στον πόλεμο που είχε κηρύξει η μαφία στις αρχές της δεκαετίας του ‘90.
Ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο κατονομάσθηκε ως μάρτυρας στην έρευνα. Το γραφείο πάντως, του Ναπολιτάνο, ανέφερε ως ο πρόεδρος περιμένει να δει το πλήρες κείμενο της δικαστικής εντολής.
Για κατάθεση θα κληθεί επίσης, ο νυν πρόεδρος της Γερουσίας Πιέτρο Γκράσο και πρώην εισαγγελέας κατά της Μαφίας στο Παλέρμο όπου διεξάγεται η έρευνα.
Η Κόζα Νόστρα φέρεται να είχε προσφερθεί να τερματίσει τις βομβιστικές επιθέσεις που είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 21 ανθρώπους στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ανάμεσά τους οι δικαστές-σύμβολα στον αγώνα κατά της μαφίας Τζοβάνι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσελίνο, με αντάλλαγμα ηπιότερες ποινές φυλάκισης και καλύτερες συνθήκες κράτησης για καταδικασμένους γκάνγκστερ.

Οι Φαλκόνε και Μπορσελίνο, ήταν από το Παλέρμο και φίλοι από παλιά. Δολοφονήθηκαν εξαιτίας των προσπαθειών τους να πολεμήσουν τη Μαφία. Οι φόνοι τους εξακολουθούν να καλύπτονται από μυστήριο παρά το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε σειρά δικών.