Ιταλία: Ημέρα πένθους για την πολύνεκρη τραγωδία με τους αφρικανούς μετανάστες

C43CF16185624370A953B1CBD9A6F771

Ύστερα από την πολύνεκρη τραγωδία με σκάφος που μετέφερε αφρικανούς μετανάστες στις ακτές της Λαμπεντούζα, η Ιταλία κήρυξε ημέρα εθνικού πένθους.
Σήμερα Παρασκευή, οι μαθητές των σχολείων της Ιταλίας θα τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας, με ενός λεπτού σιγή, ενώ σιγή θα τηρηθεί και πριν από όλους τους αγώνες του ιταλικού πρωταθλήματος.

Ενός λεπτού σιγή τήρησαν και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου της Ρώμης την Πέμπτη.

Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 130 σοροί, ωστόσο ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί, καθώς δεκάδες είναι οι αγνοούμενοι. Μόλις 155 άνθρωποι κατάφεραν να σωθούν…
Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται και δύο έγκυες γυναίκες.
Οι προσπάθειες εντοπισμού των περίπου 200 αγνοουμένων θα συνεχιστούν και την Παρασκευή, αν και οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες είναι ελάχιστες.
Ο επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας της Λαμπεντούζα, θέλοντας να τονίσει τη δραματικότητα της κατάστασης, είπε: «Χρειαζόμαστε μόνο φέρετρα, όχι ασθενοφόρα».

Σύμφωνα με τη Σιμόνα Μοσκαρέλι στέλεχος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στη Ρώμη: «οι περισσότεροι δεν μπορούσαν να κολυμπήσουν. Μόνο οι δυνατοί επιβίωσαν». Μόνο τρεις από τις 100 γυναίκες που θεωρείτο ότι επέβαιναν στο πλοίο σώθηκαν, ενώ κανένα από τα 10 παιδιά δεν διασώθηκε.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, ο οποίος επισκέφθηκε την Πέμπτη τη Λαμπεντούζα, ανακοίνωσε ότι ο σκίπερ του σκάφους, ένας 35χρονος από την Τυνησία συνελήφθη.