26.2 C
Athens
Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2024

Ισραήλ: Προσωρινή ανάπαυλα στην κρίση μετά το «πάγωμα» της δικαστικής μεταρρύθμισης – Πλήγμα στην αξιοπιστία του Νετανιάχου

Το πολιτικό και κοινωνικό χάος που προκάλεσε η δικαστική μεταρρύθμιση που προωθούσε η κυβέρνηση του επιχειρεί να μαζέψει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου. Είναι άλλωστε σαφές ότι οι τελευταίες εξελίξεις δεν του άφησαν και πολλά περιθώρια, από το να «παγώσει» την διαδικασία της μεταρρύθμισης που προκάλεσαν έκρηξη οργής στο Ισραήλ.

Την επομένη της ανακοίνωσης από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου μιας «παύσης» στην κοινοβουλευτική διαδικασία για την δικαστική μεταρρύθμιση, στο Ισραήλ κυριαρχεί επιφυλακτικότητα. Ο υπουργός Άμυνας που παύθηκε από τον από τον πρωθυπουργό για την τοποθέτησή του κατά της μεταρρύθμισης παραμένει στο γραφείο του μέχρι νεωτέρας, δηλώνουν συνεργάτες τους, σε μία ένδειξη ότι η αμηχανία κυριαρχεί στους κόλπους της ισραηλινής κυβέρνησης μπροστά στην λαϊκή οργή και τις διεθνείς αντιδράσεις για την μεταρρύθμιση που απειλεί με αντιδημοκρατική έως αυταρχική παρεκτροπή της χώρας.

«Βρισκόμαστε εν μέσω μιας κρίσης που θέτει σε κίνδυνο την θεμελιώδη ενότητα ανάμεσά μας. Η κρίση απαιτεί να συμπεριφερθούμε με υπευθυνότητα», είπε στο χθεσινό τηλεοπτικό του μήνυμα ο Νετανιάχου απευθύνοντας πρόσκληση για συμβιβαστικές συνομιλίες με την κεντροαριστερή αντιπολίτευση.

Η κίνηση αυτή σταθεροποίησε κάπως την ισραηλινή οικονομία, αλλά δεν έδωσε καμία προοπτική για μία έξοδο από την κρίση, ενώ πληθαίνουν οι αμφιβολίες για την αξιοπιστία του Μπενιαμίν Νετανιάχου και στους κόλπους του κόμματός του, του Λικούντ, όπου κορυφαία στελέχη έχουν λάβει θέση κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης.

Ο πρωθυπουργός «κατάφερε να μεταβάλει με ωραία λόγια μια συντριπτική ήττα σε ισοπαλία», γράφει ο Ναούμ Μπαρνέα, ο συντάκτης του κύριου άρθρου της εφημερίδας Yediot Aharonot.

Κρίση αξιοπιστίας του Νετανιάχου και εκλογική ήττα του Λικούντ

«Ο,τι και να είπε ή πρόκειται να πει, λίγοι είναι αυτοί που τον πιστεύουν, πιστεύω ότι η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του δεν είναι μεγάλη, ακόμη και μεταξύ των διαδηλωτών της δεξιάς που συγκεντρώθηκαν χθες κατά χιλιάδες», γράφει αναφερόμενος στην πρώτη αντιδιαδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στην Ιερουσαλήμ από υποστηρικτές της μεταρρύθμισης έπειτα από πολύμηνες πρωτοφανείς κινητοποιήσεις της ισραηλινής κοινής γνώμης κατά του εγχειρήματος του Νετανιάχου.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Channel 12 TV, το 63% των Ισραηλινών – και το 58% του ψηφοφόρων του κόμματος Λικούντ – είναι αντίθετοι με την απομάκρυνση του υπουργού Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, ο οποίος έλαβε θέση κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης προειδοποιώντας για τον κίνδυνο επέκτασης του κινήματος διαμαρτυρίας και στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων. Η αποπομπή του προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στο Ισραήλ, όπου δεκάδες χιλιάδες κατέβηκαν και πάλι στους δρόμους την Κυριακή και χθες για να διαμαρτυρηθούν για τον αποκεφαλισμό του.

Αντίστοιχα είναι τα ποσοστά όσων υποστηρίζουν το πάγωμα της μεταρρύθμισης.

Το 68% των Ισραηλινών επιρρίπτουν στον Νετανιάχου την ευθύνη για την κρίση, ενώ αν εκλογές διεξάγονταν σήμερα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός και οι σύμμαχοί του στον κυβερνητικό συνασπισμό, τον δεξιότερο που έχει σχηματισθεί από καταβολής του Ισραήλ, θα έχαναν.

Δύο δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Λικούντ θα έχανε 7 έδρες σε περίπτωση εκλογών, την ώρα που ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν διαθέτει παρά ισχνή πλειοψηφία 64 βουλευτών στην 120μελή Κνεσέτ.

Σε ετοιμότητα η αντιπολίτευση

Παρεμβαίνοντας την κλιμάκωση της κρίσης, τον λόγο έλαβε χθες ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ που ζήτησε τον άμεσο τερματισμό του νομοθετικού έργου για την δικαστική μεταρρύθμιση. Παράλληλα, συνδικάτα και επαγγελματικές ενώσεις κήρυξαν γενική απεργία.

Ακολούθησε το τηλεοπτικό μήνυμα του ισραηλινού πρωθυπουργού στο οποίο αντέδρασαν γρήγορα δύο ηγέτες της αντιπολίτευσης, οι κεντρώοι Γιαΐρ Λαπίντ και Μπένι Γκαντς δηλώνοντας έτοιμοι να συζητήσουν με την κυβέρνηση, αλλά υπό την αιγίδα του προέδρου και προειδοποιώντας την κυβέρνηση για οποιονδήποτε τυχόν εμπαιγμό.

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ», δήλωσε ο Μπένι Γκαντς. «Θα παρουσιαστούμε αμέσως στην προεδρική κατοικία τείνοντας το χέρι», είπε καλώντας τον Νετανιάχου «να σταματήσει τις απειλές» και να στείλει μία ομάδα στον Ισαάκ Χέρτσογκ.

Σήμερα, οι πολιτικοί σχολιαστές αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τις προθέσεις του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

www.newsit.gr

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

Ροή Ειδήσεων