Ισπανία: Τρομολαγνία Υπ. Εσωτερικών για τρίγωνο ΕΤΑ, Podemos, Σοσιαλιστών – Συνδικάτα υπέρ προοδευτικής κυβέρνησης

Diaz PP

Ο υπουργός Εσωτερικών της δεξιάς κυβέρνησης Φερνάντεθ Ντίαθ αναβίωσε το χειρότερο κλίμα τρομολαγνίας από την εποχή του Αθνάρ υποστηρίζοντας ότι η ΕΤΑ περιμένει ως «δώρο Θεού» μια κυβέρνηση σοσιαλιστών, Podemos και Ενωμένης Αριστεράς! Τα συνδικάτα απαιτούν προοδευτική κυβέρνηση.

Η ισπανική δεξιά παίζει για άλλη μια φορά το βρώμικο χαρτί της τρομολαγνίας για να αποτρέψει το σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης στη χώρα χρησιμοποιώντας την ίδια προβοκατόρικη και φασιστοειδή στρατηγική του πρώην δεξιού πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ που στις 11 Μαρτίου του 2004 προσπάθησε να κερδίσει τις εκλογές κατηγορώντας την ΕΤΑ για τις βομβιστικές ισλαμικές επιθέσεις σε τρένα της Μαδρίτης που κόστισαν  τη ζωή σε 191 άτομα και τραυμάτισαν άλλα 2.057 άτομα. Οι δηλώσεις του Φερνάντεθ Ντίαθ μετά από σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη προκάλεσαν επιμέρους ανησυχίες για την ενίσχυση της ισλαμοφοβίας στην Ισπανία.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών του Ραχόι να παρουσιαστεί στη βουλή και να επαναλάβει ότι η ΕΤΑ θέλει μια συμφωνία ανάμεσα στο Σάντσεθ και τον Ιγκλέσιας, ενώ από την πλευρά του ο Φερνάντεθ Ντίαθ τόνισε ότι «δεν έχω να διαψεύσω τίποτα, αλλά να το διαβεβαιώσω».

Ο Φερνάντεθ Ντίαθ τόνισε ότι η ΕΤΑ επιθυμεί «όπως τη βροχή του Μαΐου», ή μάλλον καλύτερα στα ελληνικά «ως δώρο Θεού», μια κυβέρνηση σοσιαλιστών, Podemos και Ενωμένης Αριστεράς με τα στήριξη του δεξιού εθνικιστικού κόμματος της Χώρας των Βάσκων PNV, ελπίζοντας ότι η κυβέρνηση αυτή θα επιστρέψει τη μεταφορά των κρατουμένων της ΕΤΑ σε φυλακές κοντά στη Χώρα των Βάσκων, δεδομένου ότι η δεξιά κυβέρνηση Ραχόι ακολουθεί μια απάνθρωπη πολιτική εναντίον των συγγενών των κρατουμένων της ΕΤΑ με τη φυλάκισή τους σε απομεμακρυσμένες φυλακές για να δυσκολεύει τη δυνατότητα επισκέψεων.

«Δεν έχω να διαψεύσω τίποτα, αλλά αντίθετα να το επιβεβαιώσω», απάντησε ο Φρνάντεθ Ντίαθ στις κατηγορίες των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων για τις προβοκατόρικες δηλώσεις του.

Η πρώην σοσιαλιστής υπουργός Αμύνης και υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων του Σοσιαιστικού Κόμματος Κάρμεν Τσακόν κατήγγειλε ότι “να υπονοεί ότι πολιτικές ομάδες υποστηρίζουν τις δολοφονίες είναι εξωφρενικό» διευκρινίζοντας ότι το κόμμα της ζήτησε να παρουσιαστεί επειγόντως στη βουλή  για να επαναλάβει τις δηλώσεις του. «Αποτελούν αυθεντική βαρβαρότητα… είναι εκτός του πολιτικού κλίματος και του τόνου της αντιπαράθεσης», συμπλήρωσε  η Τσακόν, εκτιμώντας ότι οι δηλώσεις αυτές αποτελούν καρπό «της απόγνωσης του Λαϊκού Κόμματος… και του γεγονότος ότι ο ηγέτης του αύριο θα βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Το Λαϊκό Κόμμα κάθε φορά που βρίσκεται σε απόγνωση επιστρέφει για να χρησιμοποιήσει τη τρομοκρατία για πολιτικά του οφέλη».

Ο Ραχόι μιλώντας στη κοινοβουλευτική ομάδα των γερουσιαστών του Λαϊκού Κόμματος χαρακτήρισε «αστείο» το σχηματισμό κυβέρνησης σοσιαλιστών  και Podemos, επαναλαμβάνοντας ότι στοχεύει σε οικουμενική κυβέρνηση δεξιάς, σοσιαλιστών και «Πολιτών».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των «Πολιτών» στη βουλή Χουάν Κάρλος Χιάουτα υπενθύμισε στο Ραχόι ότι «τώρα έφθασε η ώρα του Σάντσεθ να κυβερνήσει», προειδοποιώντας ότι «εάν επαναληφθούν οι εκλογές το σενάριο θα είναι το ίδιο» και ότι «δεν υπάρχει ουσιαστικός διάλογος με το Λαϊκό Κόμμα».

Οι γενικοί γραμματείς των δύο μεγαλύτερων ισπανικών συνδικάτων, ο Τόξο των αριστερών Εργατικών Επιτροπών CC.OO. και ο Μέντεθ της σοσιαλιστικής UGT, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με το Σάντσεθ τόνισαν ότι βλέπουν ότι είναι «σχετικά εύκολος» ο διάλογος ανάμεσα στους σοσιαλιστές και το Podemos και ότι πρέπει να αρχίσει το συντομότερο για να σχηματιστεί μια προοδευτική και δημοκρατική κυβέρνηση και ότι τα δύο συνδικάτα «θα στηρίξουν χωρίς επιφυλάξεις μια συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης ανάμεσα στους σοσιαλιστές και το Podemos».  Οι δύο συνδικαλιστές ηγέτες υπογράμμισαν ότι «δεν συμφέρει η διεξαγωγή νέων εκλογών» υπενθυμίζοντας ότι «15 εκατομμύρια πολίτες ψήφισαν υπέρ της αλλαγής» ζητώντας «μια καθαρή στροφή πολιτικής».

Ο πρόεδρος του συνδέσμου βιομηχάνων και επιχειρηματιών CEOE Χουάν Ροσέγ τόνισε ότι δεν βλέπει κινδύνους από τη συμμετοχή του Podemos στη μελλοντική κυβέρνηση της χώρας, προειδοποιώντας όμως «ότι θα πρέπει να κοστολογηθεί η οποιαδήποτε συμφωνία».

Το Podemos υποστηρίζει ότι θα συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση με τους σοσιαλιστές και την Ενωμένη Αριστερά χωρίς κανενός είδους συμφωνίας με τους δεξιούς λαϊκιστές και εθνικιστές «Πολίτες», ενώ η Ενωμένη Αριστερά φιλοδοξεί να αποτελέσει τη «γέφυρα» για το σχηματισμό της προοδευτικής και δημοκρατικής κυβέρνησης.

Πηγή:http://www.avgi.gr