Ιράν: Αμερικανός όμηρος από το 2007

rompert-lebinson-o-makrobioteros-omiros-stin-istoria-ipa

Ο Ρόμπερτ Λέβινσον, ένας πρώην πράκτορας του FBI,αγνοείται από το 2007 μετά από ένα ταξίδι στο Ιράν. Ο αμερικανός κρατείται όμηρος για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα σκήπτρα κατείχει μέχρι πρότινος ο πρώην επικεφαλής του γραφείου του Associated Press στη Βηρυτό, ο οποίος απήχθη στο Λίβανο το 1985 και κρατήθηκε αιχμάλωτος για 2.454 ημέρες από μαχητές της Χεζμπολάχ.

Νέα έκκληση προς τους ιρανούς ηγέτες έκαναν η οικογένεια του Λέβινσον και οι αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών, ώστενα βοηθήσουν να εντοπιστεί ο αμερικανός πολίτης και να απελευθερωθεί. Η περίπτωση του 65χρονου Ρόμπερτ Λέβινσον, καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου από την εξαφάνισή του στις 9 Μαρτίου 2007, στο ιρανικό νησί Κις, ενώ διερευνούσε ως ιδιωτικός ντετέκτιβ λαθρεμπόριο τσιγάρων.

Η γυναίκα του Κριστίν δήλωσε στην ιστοσελίδα, HelpBobLevinson.com, που δημιούργησε η οικογένεια του πρώην πράκτορα«Σε αυτούς που κρατούν τον Μπομπ, ζητώ και πάλι την επιείκεια σας. Παρακαλώ αφήστε τον να φύγει και να επιστρέψει στην οικογένειά του». «Κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει αυτές τις φοβερές στιγμές, όταν ο Μπομπ πήγαινε εκεί πριν από σχεδόν επτά χρόνια. Η οικογένειά μας θα συναντηθεί για έβδομη φορά την Ημέρα των Ευχαριστιών, χωρίς τον Μπομπ» συμπλήρωσε. Η παραδοσιακή γιορτή της Ημέρας των Ευχαριστιών είναι την Πέμπτη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ- Ιράν πάντως έχει χαλαρώσει τους τελευατίους μήνες και έχει αναπτερώσει τις ελπίδες της οικογένειάς του καθώς και πρόσφατη διπλωματική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος την Τρίτη ζήτησε «από την κυβέρνηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν να συμβάλει στη διασφάλιση της υγείας του Λέβινσον και την ασφαλή επιστροφή του».

Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε αναφερθεί στην περίπτωση του Λέβινσον, καθώς και σε δύο ακόμη αμερικανών κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας με τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί στα τέλη Σεπτεμβρίου, η οποία ήταν η πρώτη άμεση επαφή μεταξύ ηγετών των δύο χωρών εδώ και περισσότερο από 30 χρόνια.