Ήπειρος – Ευρυτανία μετράνε πληγές

ΗΠΕΙΡΟΣ ΓΕΦΥΡΙ ΠΛΑΚΑΣ 2Επιχείρηση καταγραφής των καταστροφών που προκάλεσαν οι σφοδρές βροχοπτώσεις τα τελευταία 24ωρα είναι σε εξέλιξη στην Ήπειρο, που βρίσκεται σε έκτακτη ανάγκη όπως και ο νομός Ευρυτανίας, όπου εκκενώθηκε το χωριό Κρίκελος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης – ο οποίος βρίσκεται από χθες στην περιοχή μαζί με κλιμάκια από τα υπουργεία Πολιτισμού και Υποδομών – εκτίμησε ότι είναι τεχνικά εφικτή η αποκατάσταση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας. Επρόκειτο για το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια, που χτίστηκε από μαστόρους της πέτρας τον 18ο αιώνα.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης ενημέρωσε για την κατάσταση τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και τους συναρμόδιους υπουργούς. “Πρώτο μέλημα είναι να μην κινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή” τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Πάνω από το 60% του οδικού δικτύου της Ηπείρου έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ έχουν πλημμυρίσει καλλιέργειες, καταστήματα, σπίτια, εμπορικές επιχειρήσεις και καλλιέργειες. Στην εθνική οδό Ιωαννίνων – Άρτας υποχώρησε το οδόστρωμα στο ύψος του Τερόβου και η κυκλοφορία των οχημάτων, γίνεται από παρακαμπτήριους επαρχιακούς δρόμους.

Στην Άρτα, από το απόγευμα του Σαββάτου βρίσκεται σε συνεχή συνεδρίαση το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας και χθες τα ξημερώματα τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο της ΔΕΗ για παροχέτευση υδάτων από τα υδροηλεκτρικά φράγματα Πουρναρίου, στο πλαίσιο του οποίου προχώρησε η εκκένωση οικισμών.

Ήδη εκκενώθηκαν οι οικισμοί Νεοχώρι, Ακροποταμιά, Ανθότοπος και τμήμα της πόλης της Άρτας. Οι κάτοικοί των παραπάνω περιοχών μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς χώρους για διαμονή και διανυκτέρευση.

Από τον όγκο των νερών του Άραχθου καταστράφηκε, το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, καθώς από την άνοδο της στάθμης δεν άντεξαν οι θυρίδες εκτόνωσης. Σύμφωνα, πάντως, με τον αναπληρωτή υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζη, η αποκατάσταση της γέφυρας είναι εφικτή τεχνικά.

Στα Ιωάννινα, εξαιτίας της αύξησης της στάθμης των νερών σε ποταμούς έχουν πλημμυρίσει καλλιέργειες, ενώ σημαντικά προβλήματα εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, εξαιτίας της επικίνδυνης αύξησης της στάθμης της λίμνης Παμβώτιδας. Σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα των δήμων της Περιφερειακής Ενότητας έχουν σημειωθεί μεγάλης έκτασης κατολισθήσεις, καθιζήσεις και καταπτώσεις. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα χτύπησαν με μανία την περιοχή του δήμου Δωδώνης προκαλώντας τεράστιες ζημιές.

Στη Θεσπρωτία, έχουν προκληθεί μεγάλες καταστροφές στους δήμους Φιλιατών και Ηγουμενίτσας λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Καλαμά. Στον δήμο Σουλίου προκλήθηκαν σοβαρά προβλήματα κυρίως λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Αχέροντα, στις κοινότητες Γλυκής, Παγκρατίου, Καρυωτίου, Πετουσίου, και στην επαρχιακή οδό Μίχλας- Πολύδροσου.

Στην Πρέβεζα, λόγω υπερχείλισης των ποταμών Λούρου και Αχέροντα έχουν προκληθεί μεγάλες ζημιές στον δήμο Ζηρού και στον δήμο Πάργας. Τα σοβαρότερα προβλήματα- ως τώρα- καταγράφονται σε Αμμουδιά, Βουβοπόταμο, Κυψέλη και γενικά στα παραποτάμια χωριά του Αχέροντα και μέχρι τη Γλυκή. Και οι δύο δήμοι κηρύχτηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Πηγή:http://www.avgi.gr