ΥΠΕΣ: Αλλαγή των κριτηρίων για την κινητικότητα στους δήμους

DIMOTIKOI YPALLHLOI

Μετά τις έντονες αντιδράσεις των δημάρχων για το σχέδιο της διαδημοτικής κινητικότητας, που χαρακτηρίστηκε πρόχειρο, με λάθος κριτήρια και αστοχίες, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λ.Γρηγοράκος ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε επικαιροποίηση των στοιχείων του προσωπικού στη μελέτη.

Η μελέτη που είχε αποστείλει ο Λ. Γρηγοράκος στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) προέβλεπε αναλυτική καταγραφή ανά δήμο των 3.708 υπαλλήλων σε δήμους που θα έπρεπε να μπουν σε καθεστώς διαδημοτικής κινητικότητας.

Για να διαπιστώσει η κυβέρνηση εάν κάποιος δήμος είχε πλεονάζον προσωπικό είχε χρησιμοποιήσει στοιχεία του 2013, χωρίς να συνυπολογίσει, τις συνταξιοδοτήσεις, αλλά και τις αποχωρήσεις των σχολικών φυλάκων και των δημοτικών αστυνομικών.

Μέσα σε θυελλώδεις αντιδράσεις των εργαζομένων ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ είχε ζητήσει συνάντηση με τον υφυπουργό, ενώ ο δήμος Αθηναίων σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να επιστρέψει τη μελέτη ως απαράδεκτη. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Μετά από όλα αυτά, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η μελέτη θα επικαιροποιηθεί με τα στοιχεία από τον Ιούνιο έως σήμερα. Επιπλέον, ζήτησε τη δημιουργίακοινής ομάδας εργασίας από την ΚΕΔΕ, τους εργαζόμενους στους δήμους και το υπουργείο Εσωτερικών με αντικείμενο διαβούλευσης τη μελέτη για τη διαδημοτική κινητικότητα.