Υπερβολική ταχύτητα η αιτία του εκτροχιασμού του τρένου

Emergency workers gather at the site of a Metro-North train derailment in the Bronx borough of New York

Με πολύ υψηλότερη ταχύτητα από όσο προέβλεπαν οι κανονισμοί, μπήκε στην στροφή ο συρμός του προαστιακού που εκτροχιάστηκε στη Νέα Υόρκη, με απολογισμό τέσσερις νεκρούς. Εάν η υψηλότερη ταχύτητα οφείλεται σε μηχανικό πρόβλημα ή σε ανθρώπινο λάθος μένει ακόμη ανοικτό, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες.

Σε υπερβολική ταχύτητα αποδίδεται ο εκτροχιασμός στη Νέα Υόρκη

Στη στροφή που συνέβη το δυστύχημα το όριο ταχύτητας είναι 48 χλμ/ώρα, ενώ το αμέσως προηγούμενη τμήμα στην πορεία του συρμού έχει όριο 113 χλμ/ώρα -η διαφορά είναι τόσο μεγάλη επειδή η στροφή είναι απότομη.

Τα «μαύρα κουτιά» του οχήματος αποδεικνύουν ότι ο συρμός που εκτροχιάστηκε την Κυριακή μπήκε στην στροφή με ταχύτητα 132 χλμ/ώρα.

Η εικόνα που φαίνεται να σχηματίζεται στην παρούσα φάση είναι ότι το σύστημα πέδησης μπήκε σε πλήρη λειτουργία μόλις πέντε δευτερόλεπτα πριν το περιστατικό (πολύ αργά για τέτοιες ταχύτητες), σημείωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Ερλ Γουίνερ.

Προς το παρόν, οι έρευνες στρέφονται στον οδηγό του συρμού, τον Γουίλιαμ Ροκεφέλερ, ο οποίος έχει τραυματιστεί. Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό εάν έχει μιλήσει με τους ερευνητές και τι έχει αναφέρει, ενώ τα αποτελέσματα των εξετάσεων για το εάν βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ ή άλλων ουσιών δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.

Παράλληλα, εξετάζεται το αρχείο κλήσεων του κινητού του οδηγού, ώστε να διαπιστωθεί εάν η προσοχή του είχε αποσπαστεί από την οδήγηση την ώρα του δυστυχήματος.

Εκτιμάται πως η τραγωδία μπορεί να είχε αποφευχθεί εάν στο όχημα είχε εγκατασταθεί αυτόματα σύστημα που θα «έκοβε» την ταχύτητα σε τέτοια σημεία, αίτημα που έχει τεθεί εδώ και αρκετά χρόνια για το συγκοινωνιακό σύστημα της Νέας Υόρκης.