«Υπέρ» του Αλέξη Τσίπρα η Le Monde – θετικά σχόλια για την ενδεχόμενη υποψηφιότητα ως επικεφαλής της ευρωπαϊκής Αριστεράς

1TSIPRAS MONDE_5_10

Ο Ευρωπαϊκός τύπος σχολιάζει με θετικό τρόπο την ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα ως επικεφαλής της ευρωπαϊκής Αριστεράς στις ευρωεκλογές.
Μάλιστα η γαλλική Le Monde γράφει: «Αυτός ο σαραντάρης της ελληνικής πολιτικής ζωής, ο οποίος ακόμη μικροδείχνει, επιβλήθηκε σαν μια ευρωπαϊκή φιγούρα αγώνων ενάντια στην ‘τρόικα’ (ΔΝΤ, ΕΚΤ, Κομισιόν) και αμφισβήτησης των πολιτικών της λιτότητας».
Στην Ελλάδα ο Αλ. Τσίπρας «κατάφερε να φέρει μια νέα πνοή. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον το πρώτο κόμμα προτίμησης στου νέους κάτω των 40 ετών» αναφέρει η εφημερίδα και τονίζει ότι «προτείνει ακόμη να ‘τελειώνουν’ με τα σχέδια λιτότητας και να πραγματοποιηθεί έλεγχος του ελληνικού χρέους και ριζική αναδιάρθρωση, επιθυμώντας την παραμονή της χώρας στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη».
«Έγινε ο αγαπημένος της ευρωπαϊκής Αριστεράς, τακτικός προσκεκλημένος του Ζαν Λικ Μελανσόν, συν-πρόεδρος του Κόμματος της Αριστεράς και του Πιερ Λοράν, γενικού γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας, ή του Die Linke (ριζοσπαστική Αριστερά) στη Γερμανία. Η επίσκεψη του ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ στις Βρυξέλλες επιβεβαιώνει ότι έχει γίνει μια επιθυμητή προσωπικότητα και σε άλλους κύκλους, αφού μέχρι πρότινος, στην κορύφωση της ελληνικής κρίσης, ήταν persona non grata στις ευρωπαϊκές αρχές»
Στην συνέχεια η Le Monde προσθέτει σχόλιο εκπροσώπου της Κομισιόν στην Αθήνα: «Είναι πρόσωπο που πλέον αντιμετωπίζεται σοβαρά, για τον οποίο γνωρίζουμε ότι μπορεί να διαδραματίσει ρόλο – κλειδί στο πλαίσιο της αντίθεσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πάντα ενάντια στο Μνημόνιο εξυγίανσης, αλλά επιθυμεί την παραμονή στο ευρώ».