ΗΠΑ: Το ομοσπονδιακό κράτος στα πρόθυρα της πτώχευσης

anabathmizei-ti-sunantisi-me-samara-o-leukos-oikos-868211

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ, αναστέλλει μερικώς τη λειτουργία της, με εντολή της Υπηρεσίας Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, λόγω της μη έγκρισης του προϋπολογισμού από το Κογκρέσο.

Οι διαφωνίες μεταξύ των Δημοκρατικών που ελέγχουν τη Γερουσία και των Ρεπουμπλικάνων που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν ως αποτέλεσμα τη μη έγκριση του προϋπολογισμού και την αναστολή λειτουργίας πολλών κρατικών υπηρεσιών με την έναρξη του νέου οικονομικού έτους.

Δύο φορές απέρριψε η αμερικανική Γερουσία το νομοσχέδιο που υιοθέτησε το Σάββατο η Βουλή των Αντιπροσώπων για την προσωρινή χρηματοδότηση του κράτους, με τους πλειοψηφούντες Δημοκρατικούς να το χαρακτηρίζουν μάλιστα «απαράδεκτο».

Πιο συγκεκριμένα, στο εν λόγω νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνονταν σημαντικές αλλαγές στο νόμο του Προέδρου Obama περί υγειονομικής περίθαλψης (Obamacare), οι οποίες και καταψηφίστηκαν με 56 ψήφους κατά έναντι 46 υπέρ.

Ουσιαστικά, περισσότεροι από 800.000 δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί ως πλεονάζον προσωπικό, θα λάβουν υποχρεωτικές επ’ αόριστον άδειες άνευ αποδοχών από την εργασία τους, κάτι που ισοδυναμεί με απόλυση.