Υφ. Εργασίας: Κανείς δεν είναι ικανοποιημένος από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

B. KEGKEROGLOU

Ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Βασίλης Κεγκέρογλου, σε ραδιοφωνική συνέντευξη δήλωσε ότι, κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, αλλά και πως δεν αντιμετωπίζει τη φορολόγηση ακινήτων με δίκαια και αναπτυξιακά κριτήρια.

Αναλυτικά, ο υφυπουργός ανέφερε για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων:

«Θα δούμε μετά τη διαβούλευση πώς θα καταλήξει. Γιατί έχει -κατά την άποψή μου-, ένα βασικό κενό. Αντιμετωπίζει το θέμα της φορολόγησης των ακινήτων -κι ιδιαίτερα των αγροτεμαχίων-, λογιστικά, πώς θα εισπράξει. Δεν το αντιμετωπίζει με δίκαια και αναπτυξιακά κριτήρια.
Τα αγροτεμάχια, για παράδειγμα, είναι παραγωγικά εργαλεία. Δεν έχει καμία σημασία αν είναι εγκαταλειμμένο, εάν καλλιεργείται. Θέτει ζητήματα που έχουν να κάνουν με το τι καλλιεργείται. Και λέω, από 1-1-2014 έχουμε το νέο σύστημα φορολόγησης εισοδήματος, που περιλαμβάνει τους αγρότες κανονικά. Άρα, λοιπόν, τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πρόσοδο, με το τι εισόδημα θα φέρει το κάθε αγροτεμάχιο, εντάσσονται σε αυτή τη φορολόγηση.

Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να υπάρχουν κίνητρα, ούτως ώστε να βοηθήσουμε την αγροτική ανάπτυξη της χώρας. Εάν δεν προστατευθεί η παραγωγική γη, που είναι ένας τομέας όπου άμεσα μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα αύξησης εισοδήματος και πλούτου για την χώρα, τότε έχουμε χάσει.

Θα πρέπει, λοιπόν -κατά την άποψή μου-, να μην υπάρχει ούτε ο συντελεστής για τη θέση, ούτε ο συντελεστής για το τι καλλιεργείται. Να υπάρξει φόρος αλλαγής χρήσης, οπότε όποιο αγροτεμάχιο έχει αξία για τουριστική ανάπτυξη, να πληρώνει φόρο αλλαγής χρήσης, όταν μεταπωλείται ή αξιοποιείται για τουριστική ανάπτυξη. Όταν γίνεται βιομηχανία, να πληρώσει, βεβαίως. Όταν χρησιμοποιείται για οτιδήποτε άλλο εκτός από την αγροτική χρήση, να υπάρχει αυτός ο φόρος. Για παράδειγμα, οι ελιές που είναι κοντά στη θάλασσα δεν παράγουν περισσότερο, παράγουν λιγότερο και τις φορολογεί περισσότερο.

Γιατί, λέει -άκου τον εγκέφαλο αυτόν που το σκέφτηκε-, μελλοντικά μπορεί να γίνει ξενοδοχείο. Ναι, παιδί μου, όταν γίνει ξενοδοχείο, όταν αλλάξει χρήση, τότε θα βάλεις τον φόρο. Απλά πράγματα. Λογικά».