Οι Ιάπωνες έναντι του νόμου για την προστασία των κρατικών μυστικών

nomosiapwnia
Ο πρωθυπουργός της χώρας Σίνζο Άμπε προωθεί προς ψήφιση εν μέσω ανησυχιών και διαμαρτυριών ότι θα φιμώσει τα μέσα ενημέρωσης και θα συμβάλλει στη συγκάλυψη παραπτωμάτων αξιωματούχων, τον αμφιλεγόμενο νόμο για την προστασία των κρατικών μυστικών.
Την Πέμπτη διαδήλωσαν οι Ιάπωνες έξω από τη Βουλή ενόσω αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή έδινε το αρχικό «πράσινο φως».
Τα κόμματα της συμπολίτευσης πίεσαν και ανάγκασαν την επιτροπή να τον εγκρίνει το νομοθέτημα που οδηγείται τώρα στην Άνω Βουλή (έχει ήδη λάβει την έγκριση της Κάτω Βουλής).
Η προσπάθεια του Σίνζο Άμπε να επιτύχει την κύρωση του νόμου συμπίπτει με την συζήτηση που διεξάγεται σε διεθνές επίπεδο μετά τις αποκαλύψεις του πρώην συμβούλου της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν σχετικά με την εκτεταμένη κατασκοπεία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στις τηλεπικοινωνίες, αλλά και τις διαρροές δεκάδων χιλιάδων εγγράφων με ευαίσθητα στοιχεία από έναν Αμερικανό στρατιώτη στο WikiLeaks.
Ο Άμπε λέει ότι ο νόμος αυτός είναι ζωτικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία του νέου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της χώρας του, το οποίο ενισχύει τις εξουσίες του πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ασφαλείας. Υποστηρίζει, επίσης, ότι το συγκεκριμένο νομοθέτημα είναι απαραίτητο προκειμένου σύμμαχοι-κλειδιά, όπως οι ΗΠΑ, να μοιράζονται με το Τόκιο σημαντικές πληροφορίες.