Η άσκηση… φάρμακο για προβλήματα υγείας!

DC022F529FEEED13376B110967AF0565

Όπως αποκαλύπτουν νέες έρευνες, η άσκηση δεν είναι μόνο αποτελεσματικός τρόπος καταπολέμησης του λίπους αλλά και φάρμακο για προβλήματα υγείας, όπως το άγχος, η αϋπνία, ο πόνος στη μέση, ακόμα και οι εξάψεις.

Σας παρουσιάζουμε λοιπόν τις κατάλληλες ασκήσεις ανάλογα με το πρόβλημα σας:
Άγχος
Ο ειδικός, Michael Otto, πως ο αποδεδειγμένος τρόπος μείωσης του άγχους με φυσικό τρόπο είναι η αεροβική άσκηση.
Μακροπρόθεσμα, άνθρωποι που ασκούνται συστηματικά αναφέρουν λιγότερο στρες, άγχος και κατάθλιψη.
Κάντε αεροβική ή jogging το πρωί μιας απαιτητικής ημέρας ή για να ‘ξεδιπλωθείτε’ στο τέλος της.
Υπνηλία
Αντί να βασίζεστε στην καφεΐνη, κινηθείτε. Όσοι ασκούνται, κοιμούνται πιο γρήγορα, ξυπνούν λιγότερες φορές στη μέση της νύχτας και έχουν μειωμένο κίνδυνο για διαταραχές ύπνου, δήλωσε ο Brad Cardinal, του Oregon State University.
Η άσκηση βέβαια, μπορεί να είναι διεγερτική πριν την ώρα του ύπνου.
Πόνος στη μέση
Οι υποστηρικτικοί μυς γύρω από τη σπονδυλική στήλη γίνονται λιγότερο εύκαμπτοι με την ηλικία. Τι να κάνετε: 2 ή 3 ημέρες την εβδομάδα ασκήσεις ενδυνάμωσης με εστίαση στις σημαντικότερες μυϊκές ομάδες. Δοκιμάστε πιέσεις στήθους, ποδιών και κωπηλατική, και ασκήσεις για τη μέση και την κοιλιά. Στοχεύστε σε 2-4 σετ των 8 έως 16 επαναλήψεων το καθένα.
Χαμηλή σεξουαλική επιθυμία
Αν έχετε χαμηλή σεξουαλική επιθυμία, μην ψάχνετε πιο μακριά από το γυμναστήριο.
Ξεκινήστε με ασκήσεις που κάνουν τη καρδιά να αντλεί και σας φέρνουν σε επαφή με το σώμα σας όπως χοροί λάτιν και ζούμπα ή δοκιμάστε τον διάδρομο!
Λαιμαργία
Αν χρησιμοποιείτε τη θέληση για να αντισταθείτε στη σοκολάτα και αισθάνεστε δυστυχείς δοκιμάστε να ασκηθείτε. Όταν αναζητάμε ένα τρόφιμο, ο εγκέφαλος δηλώνει ‘δως μου ντοπαμίνη’. Σε αυτό μπορείτε να απαντήσετε με υδατάνθρακες ή με άσκηση.
Αδύναμο ανοσοποιητικό
Η αεροβική άσκηση καταπολεμά το κρυολόγημα, κινητοποιώντας τα ανοσοποιητικά κύτταρα έξω από τους ιστούς και στο κυκλοφορικό, όπου επιτίθενται ιοί και βακτήρια, εξηγεί ο David Nieman, καθηγητής στο Appalachian State University.
Τι να κάνετε: Καλές επιλογές είναι το τρέξιμο, το ποδήλατο ή ο χορός. ‘Η δοκιμάστε κυκλική άσκηση για 30 λεπτά (με λίγη ή καθόλου ξεκούραση ενδιάμεσα) τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας (αποφύγετε την έντονη άσκηση πέρα από τα 90 λεπτά, καθώς μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος να αρρωστήσετε.)
Εξάψεις
Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης και των χρόνων που οδηγούν σε αυτή, ποσοστό 80% των γυναικών θα υποφέρουν από συμπτώματα όπως οι εξάψεις και ο ιδρώτας τη νύχτα.
Η άσκηση βοηθά στη διατήρηση υγιούς Δείκτη Μάζας Σώματος και μειώνει το στρες που μπορεί να προκαλέσει εξάψεις, οπότε ξεκινήστε με έναν τριαντάλεπτο περίπατο ή τρέξιμο στο διάδρομο.
Και η αεροβική άσκηση όμως, είναι σημαντική όσον αφορά την αντιμετώπιση της εμμηνόπαυσης. Στοχεύστε σε 30 λεπτά, 5 φορές την εβδομάδα.