26.2 C
Athens
Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2024

Η ανασκόπηση της Super League Κ19

Με πρωταθλητή τον Ολυμπιακό ολοκληρώθηκε η Super League Κ19 της σεζόν 2023/24. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ σας παρουσιάζει τη συνοπτική εικόνα των ομάδων που συμμετείχαν, τους παίκτες που ξεχώρισαν και αυτούς που είναι έτοιμοι για το επόμενο βήμα

 

Του Γιώργου Μανταίου

 

 

Ολυμπιακός: Άξιος πρωταθλητής με τον Δημήτρη Μαυρογενίδη να ολοκληρώνει το έργο που ξεκίνησε ο Σωτήρης Συλαϊδόπουλος. Το ακόμα πιο ενθαρρυντικό για τον Ολυμπιακό είναι ότι πολλοί από τους εφετινούς πρωταγωνιστές έχουν δικαίωμα συμμετοχής και στην επόμενη Κ19, όπως ο Πνευμονίδης, ο Λιατσικούρας, ο Δάμα, ενώ δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τους «μικρούς» της Β΄ ομάδας, Μουζακίτη, Μπ. Κωστούλα, Παπακανέλλο που επίσης διατηρούν ηλικιακά το δικαίωμα να αγωνίζονται στην Κ19 και φυσικά στο Youth League, με τους τροπαιούχους του θεσμού!

Πρώτοι σκόρερ: Γιώργος Χαραλαμπόγλου (18), Φάνης Μπακούλας και Χρήστος Καρανάτσιος από 7

Πρώτοι σε συμμετοχές: Θάνος Κουτσογούλας 26, Γιώργος Χαραλαμπόγλου, Νεκτάριος Αλαφάκης και Αργύρης Λιατσικούρας από 25

Έτοιμοι για το επόμενο βήμα: Όλοι! Αφού είναι πρωταθλητές Ευρώπης!

 

ΠΑΟΚ: Τρία χρόνια χωρίς τίτλο είναι πολλά για τους άλλοτε «ανίκητους» του ΠΑΟΚ. Παρηγοριά είναι το γεγονός ότι έχουν υποχρεώσει τον Ολυμπιακό στις τρεις μοναδικές ήττες του σε Ελλάδα και Ευρώπη τους τελευταίους 18 μήνες! Το πρωτάθλημα χάθηκε στις λεπτομέρειες και τώρα το βάρος πέφτει στον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας με τον ικανότατο κόουτς Πέτρο Τσιαπακίδη να έχει πολλή δουλειά. Έρχονται οι εξαιρετικοί «2007άρηδες» που κατέκτησαν τον τίτλο στην Κ17, να πλαισιώσουν τους μεγαλύτερους (Παπαγεωργίου, Χατσίδης, Καλαϊτσίδης) και η χημεία είναι το ζητούμενο!

Πρώτοι σκόρερ: Μανώλης Τσομπάνης και Γιάννης Γκιτέρσος από 9

Πρώτοι σε συμμετοχές: Βασίλης Παπαγεωργίου 25, Βασίλης Πασαχίδης 24

Έτοιμοι για το επόμενο βήμα: Όσοι δεν έχουν ήδη καθιερωθεί στην Β΄ ομάδα, δηλαδή ο Μπάμπουρας, ο Αδάμ, ο Γκιτέρσος, ο Πασαχίδης

 

ΑΕΚ: Για την Ένωση η εφετινή ήταν η καλύτερη παρουσία στα χρονικά του θεσμού, σε επίπεδο Κ19, Κ20. Μπορεί στατιστικά να έχει μία 2η θέση το 2019, αλλά τότε η διαφορά από τον πρωταθλητή ΠΑΟΚ ξεπέρασε τους 20 βαθμούς. Η εφετινή 3η θέση συνδυάστηκε με τη μικρότερη διαφορά (9β.) της ΑΕΚ από τον πρώτο, Ολυμπιακό, συνεπώς ήταν πιο ανταγωνιστική από ποτέ. Κι αυτό το οφείλει εν πολλοίς στον προπονητή της, Γενναίο Καραχάλιο ο οποίος αποτελεί προσωπική επιλογή του Ηλία Κυριακίδη που του έδωσε το «χρίσμα» αμέσως μόλις ανέλαβε το καλοκαίρι του 2022. Ήταν η απόλυτη δικαίωση του Κυριακίδη, αφού η Κ19 ήταν το μοναδικό γκρουπ που στάθηκε σε υψηλό ανταγωνιστικό επίπεδο μετά την καταστροφική σεζόν σε Κ17, Κ15.

Πρώτοι σκόρερ: Τάσος Κοντορουχάς (12)

Πρώτοι σε συμμετοχές: Ανδρέας Χατζηνικολάου 24, Γιάννης Βασίλας, Σπύρος Χριστακόπουλος από 23

Έτοιμοι για το επόμενο βήμα: Φυσικά η «χρυσή φουρνιά» του 2006, ο Μαρούτσης, Ο Σβίγκος και ο Χατζηνικολάου, καθώς και ο στόπερ Αντωνόπουλος (2004)

 

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Ίσως η πιο «συναρπαστική» ομάδα του πρωταθλήματος. Ο προπονητής Αντρέας Ντρένοβα πιστώνεται το γεγονός ότι βελτίωσε σχεδόν όλα τα παιδιά που στελέχωσαν το ρόστερ και παρουσίασε ένα σύνολο το οποίο έπαιζε το ποδόσφαιρο που αρμόζει στη φιλοσοφία του Παναθηναϊκού. Παιχνίδι κατοχής της μπάλας και επιθετική νοοτροπία που απέφερε 60 γκολ και την τρίτη καλύτερη επίθεση, πολύ κοντά στους δύο διεκδικητές (Ολυμπιακός 64, ΠΑΟΚ 63). Ο Ντρένοβα και ο συνεργάτης του Σταύρος Αμανατίδης ανέβασαν σε υψηλό επίπεδο τα παιδιά του 2005 (Λάζαρης, Σπαθάρης, Νικολετόπουλος, Κοκκάκης) ενώ ενέταξαν ομαλά τους νεότερους του 2006 (Ρομάνο, Μπρέγκου, Λιναρδάκης, Γεωργουλάκης).

Πρώτοι σκόρερ: Οδυσσέας Λάζαρης (21)

Πρώτοι σε συμμετοχές: Γιώργος Νότας και Οδυσσέας Λάζαρης από 26, Νεκτάριος Διαμαντής και Μάρκος Σπαθάρης από 24

Έτοιμοι για το επόμενο βήμα: Ο Λάζαρης ως πρώτος σκόρερ της σεζόν στη Super League και το project Τιάγκο Ρομάνο, μόλις 17 ετών, που κλήθηκε πρόσφατα στην Κ20 της Αργεντινής όπως έγραψε αποκλειστικά το ΑΠΕ/ΜΠΕ

 

 

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ: Τι να πρωτοπεί κανείς για τη συνέπεια του Αστέρα σε επίπεδο υποδομών; Ξανά πρωταγωνιστές οι παίκτες του Γιάννη Δουβίκα, αλλά μέσα από διαδικασία ανάδειξης και εξέλιξης παικτών αφού δεν προέταξαν τη χρησιμοποίηση μεγάλων και έμπειρων προκειμένου να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο βαθμολογικά. Αντίθετα, προώθησαν στην Κ19 τους γεννηθέντες το 2007 Αγγελάκη και Κακαδιάρη, οι οποίοι λίγο αργότερα έκαναν ντεμπούτο και στην πρώτη ομάδα! Εξαίρετη δουλειά από τον επικεφαλής των Ακαδημιών Χρήστο Νικολάου και τους συνεργάτες του που εφέτος μας παρουσίασαν τον Άγγελο Παπαδόπουλο (10άρι, 2005), το Γιώργο Τηλαβερίδη (επιθετικός, 2006) και τον Μάριο Ντερβίσι (εξτρέμ, 2006)

Πρώτος σκόρερ: Γιώργος Τηλαβερίδης (13 γκολ)

Πρώτοι σε συμμετοχές: Μάριος Ντερβίσι 26, Μπάτσι, Τηλαβερίδης από 25

Έτοιμοι για το επόμενο βήμα: ο σέντερ μπακ Δημήτρης Λάσκαρης (2005) μετά από τρία χρόνια στην Κ19 είναι ώρα να παίξει σε επίπεδο ανδρών. Το ίδιο και ο Αλέξανδρος Κεδίκογλου (2004).

 

ΟΦΗ: Απίθανη χρονιά σε όλα τα επίπεδα, με την Κ19 να καταγράφει την καλύτερη πορεία της ιστορίας της με την 6η θέση. Είχε και μία 5η το 2021, αλλά στη χρονιά που διακόπηκε λόγω Covid. Ο Μανόλης Πατεμτζής παρουσίασε μία ομάδα που ήταν ανταγωνιστική εναντίον όλων των αντιπάλων (μοναδική «κηλίδα» το 5-0 από την ΑΕΚ στα Σπάτα) και ανέδειξε ποδοσφαιριστές με προδιαγραφές. Ο Φαϊτάκης, ο Πιστικός, ο Σημαντηράκης είναι παιδιά στα οποία ο ΟΦΗ μπορεί να στηριχθεί τα επόμενα χρόνια.

Πρώτος σκόρερ: Μανώλης Φαϊτάκης (11 γκολ)

Πρώτοι σε συμμετοχές: Μανουέλ Καλαφάτης 24, Θοδωρής Φανουράκης 23

Έτοιμοι για το επόμενο βήμα: Ο αριστερός μπακ Ηλίας Σημαντηράκης (2005) είναι στη δεύτερη χρονιά του ως επαγγελματίας. Σίγουρα θα βρίσκεται στην προετοιμασία της α΄ ομάδας και είναι στο χέρι του να πείσει τον Δέλλα για μια μόνιμη θέση στο ρόστερ.

 

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ: «Χαλαρά» στην οκτάδα τα παιδιά του Δημήτρη Θεοδοσίου, ο οποίος δεν παρέκκλινε ούτε στιγμή από τις σωστές και θεμελιώδεις αρχές του πρωταθλήματος Youth. Ανάπτυξη από πίσω, κατοχή της μπάλας, passing game και σωστές μεταβάσεις. Μέσα από αυτή τη διαδικασία είχαμε εφέτος τα «αποκαλυπτήρια» του Σωτήρη Κοντούρη (2005), ενός ποδοσφαιριστή που εάν προσεχθεί, θα μας απασχολήσει πάρα πολύ στο μέλλον. Καβαλλάρης (2006), Γαλιάτσος (2006) και Μόκκας (2006) πραγματοποίησαν εξαιρετική σεζόν, καίτοι μικρότεροι ηλικιακά.

Πρώτος σκόρερ: Θοδωρής Μορφάκης (7 γκολ)

Πρώτοι σε συμμετοχές: Κώστας Σκούρτης 26,Δαβίδ Γαλιάτσος και Ευθύμης Γιωτόπουλος από 24

Έτοιμοι για το επόμενο βήμα: Ο Σωτήρης Κοντούρης (2005) και ο Βαγγέλης Νικολάου (2004) είναι ήδη στελέχη της πρώτης ομάδας. Μπορούν να έχουν ενεργό ρόλο στη νέα σεζόν.

 

ΒΟΛΟΣ: Η σωστή δουλειά ανταμείβεται. Στη Μαγνησία εδώ και περίπου τρία χρόνια, οι υποδομές του Βόλου εξελίσσονται διαρκώς. Η 8η θεση αποτελεί επιστέγασμα της σκληρής δουλειάς του Λευτέρη Καλογήρου και των συνεργατών του, ειδικά του Χρήστου Νικολάου ο οποίος «τρέχει» οργανωτικά όλα τα θέματα σε επίπεδο Κ19 και Κ17. Δύο ακραίοι μπακ γεννηθέντες το 2006 κέντρισαν την προσοχή, ο Λυκουρίνος και ο Αλεξιάδης, καθώς και ο συνομήλικός τους Διαμαντής Λεγκίσι.

Πρώτος σκόρερ: Έντι Νταϊλάνι 12 γκολ

Πρώτοι σε συμμετοχές: Κώστας Λυκουρίνος 26, Στίβεν Χαβαλές, Έντι Νταϊλάνι και Θοδωρής Σίμος 24

Έτοιμοι για το επόμενο βήμα: Ο πρώτος σκόρερ Έντι Νταϊλάνι (2004) και ο Ελληνοαυστραλός στόπερ Στίβεν Χαβαλές (2003) θα έπρεπε ήδη να αγωνίζονται σε επίπεδο ανδρών. Από τη νέα σεζόν ούτως ή άλλως αυτό θα συμβεί, λόγω ηλικιακού περιορισμού

 

ΑΡΗΣ: Κακή σεζόν για τον 2 φορές πρωταθλητή Κ19. Ό,τι θετικό συνέβη, οφείλεται στην τελευταία σπουδαία «φουρνιά» γεννηθέντων το 2005 που πριν από δύο χρόνια είχε φτάσει έως τον τελικό του πρωταθλήματος Κ17. Οι Αλμύρας, Σταυρόπουλος, Αμπεριάδης, ΚαλτσάςΚράνιας μοιράζονται πολλά χρόνια αξέχαστων εμπειριών, αλλά κάπου εδώ γράφεται ο επίλογος. Ο Άρης δείχνει να «ξεμένει» από παίκτες, παρότι ακολουθούν 2-3 πολύ ενδιαφέροντες «2007άρηδες» (Καραμανλής, Σεβαστίδης, Χατζόπουλος, Χαρούπας).

Πρώτοι σκόρερ: Χρήστος Αλμύρας (13 γκολ), Αρίστος Σταυρόπουλος (11 γκολ)

Πρώτοι σε συμμετοχές: Αρίστος Σταυρόπουλος 24, Ραφαήλ Τσέρα, Δημήτρης Κράνιας και Οζέρ Μεμέτογλου από 23

Έτοιμοι για το επόμενο βήμα: Σίγουρα οι «διόσκουροι» πρώτοι σκόρερ, Αλμύρας και Σταυρόπουλος. Έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους σε επίπεδο Youth αποδεικνύοντας πέραν πάσης αμφιβολίας ότι δικαιούνται μια ευκαιρία.

 

 

ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ

Με πολύ «φτωχό» οπλοστάσιο, ο Πανσερραϊκός έδωσε μεγάλες μάχες και βελτιωνόταν εβδομάδα με την εβδομάδα. Σημαντική συνεισφορά του κόουτς Πέτρου Στοϊλα στην ανάδειξη παικτών όπως ο γκολκίπερ Αλέξανδρος Τσομπανίδης (2004) που ήδη έγινε επαγγελματίας. Σοβαρή προσπάθεια έγινε και από τον Θωμά Μαυρουδή στην Κηφισιά, με τον υποβιβασμό να δίνει μία πρώτης τάξης ευκαιρία στη διοίκηση να αξιοποιήσει παίκτες στη Super League 2, όπως οι Φλώκος, Χαχούλης (2004) και Γιαματζίδης, Κατωπόδης (2005), οι οποίοι έχουν θητεία στις κορυφαίες ακαδημίες της Ελλάδας.

Η Λαμία αν και κατετάγη τελευταία, ανέδειξε το μεγάλο project Δημήτρη Κοντονίκο (2005) ο οποίος μπορεί να είναι ακόμα και βασικός στη μεγάλη ομάδα, ενώ έρχεται ο γκολκίπερ Καψαλιάρης (2008) που έκανε ήδη ντεμπούτο στην Κ19.

Τέλος, οι απογοητεύσεις της σεζόν ήταν ο Ατρόμητος και ο ΠΑΣ Γιάννινα. Στο Περιστέρι υπάρχει το «ελαφρυντικό» της απουσίας λόγω σοβαρού τραυματισμού του project Αμπαρτζίδη και του σκόρερ Τσαντήλα, ενώ δεν σταματά η συνεχής ροή και παραγωγή ταλέντων. Άρα η φετινή -κάκιστη για το επίπεδο της ομάδας- χρονιά θα μπορούσε να εκληφθεί και ως παρένθεση, ειδικά από τη στιγμή που τεχνικός διευθυντής ανέλαβε ο Τόλης Αποστόλου ο οποίος θα προχωρήσει στις επιβεβλημένες διορθωτικές κινήσεις. Αντίθετα, στον ΠΑΣ Γιάννινα που πρωταγωνίστησε τα τελευταία χρόνια, υπάρχει εικόνα διάλυσης η οποία ξεκίνησε από την αρχή της σεζόν, με τραγικές επιλογές σε θέσεις-κλειδιά. Οι ελπιδοφόρες φουρνίες του 2004 και του 2005 έχουν «αποψιλωθεί», ενώ δεν διαφαίνεται φως στον ορίζοντα…

Πηγή: Αθηναϊκό-Μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

Ροή Ειδήσεων