Γλέζος: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πείσει μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας – δεν θα δεχτούμε το μπόνους των 50 εδρών

index

«Ο Μανώλης Γλέζος δεν παίρνει αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ. Παίρνει αποστάσεις από εκείνους που θέλουν να καταντήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ένα μονολιθικό κόμμα», δήλωσε ο ίδιος ο Μανώλης Γλέζος, σήμερα το πρωί, σε ραδιοφωνικό σταθμό.
Ο βουλευτής Επικρατείας, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε τα όσα συμβαίνουν τελευταία στο εσωτερικό της παράταξης – ο ίδιος άλλωστε την περασμένη Πέμπτη είχε καταγγείλει τη λογική του «μαντριού» που ακολουθήθηκε με την κομματική γραμμή στο ζήτημα της ψήφισης της τροπολογίας για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής.

Είναι θετικό πως «γίνεται μια διαβούλευση στην κοινοβουλευτική ομάδα, αρκετά γόνιμη», πρόσθεσε ο κ. Γλέζος, και συνέχισε: «υπήρξαν από όλες τις πλευρές προσπάθειες για να λυθεί γρηγορότερα το όποιο θέμα παρουσιάστηκε και δεν συνάδει με την ύπαρξη και υπόσταση ενός αριστερού κόμματος».

Όπως ανέφερε το ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, έχει εμπιστοσύνη στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά δεν πρόκειται να δεχθεί ο ίδιος να παίξει τον ρόλο σε ένα αρχηγικό κόμμα. Επίσης, επανέλαβε ότι το θέμα της διάλυσης των συνιστωσών και των διαφορετικών απόψεων εντός του ΣΥΡΙΖΑ «δεν έχει λυθεί ουσιαστικά».

Ο Μανώλης Γλέζος παραδέχθηκε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη δεν έχει πείσει μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας: διότι υπάρχουν σημεία που δεν έχουν ξεκαθαριστεί. Και ορρωδώ να πω ότι στον κόσμο που με ρωτάει πού θα βρούμε τα λεφτά, ότι η απάντησή μας δεν είναι πειστική. Δεν είναι. Πρέπει να είναι πιο πειστική. Και έχω κάνει συγκεκριμένες προτάσεις και τώρα γράφω και είναι στο τέλος ένα βιβλίο που θα λέγεται “Η Εξοδος”, εννοώ από την κρίση».

Ο κ. Γλέζος όμως, έκανε και μια δήλωση που ενδέχεται να έχει πολλαπλές ερμηνείες, καθώς άνοιξε το ζήτημα του εκλογικού νόμου και της απλής αναλογικής, λέγοντας τι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει το μπόνους των 50 εδρών. Ενημερωτικά, σήμερα Πέμπτη, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις του ακριβώς για κατάργηση της προβλεπόμενης ενίσχυσης του πρώτου κόμματος.

«Εμείς, το έχουμε πει επανειλημμένα και το έχουμε δηλώσει: Δεν το θέλουμε το μπόνους των 50 εδρών και αν χρειαστεί, θα κάνουμε αμέσως ψηφοφορία για να έρθει το σύστημα της απλής και άδολης αναλογικής και μετά ας έρθει ο κόσμος να αποφασίσει. Το έχουμε πει από καιρό. Θα πούμε ότι αν η εμπιστοσύνη που μας έδωσε ο λαός στηρίζεται σε αυτές τις 50 έδρες, δεν τη δεχόμαστε» υπογράμμισε ο Μανώλης Γλέζος.