Για αξίες μέχρι 180.000 ευρώ δε θα γίνεται κατάσχεση στην 1η κατοικία

sto sfuri

Η κυβέρνηση προτίθεται να κλείσει το θέμα των πλειστηριασμών με νομοθετική ρύθμιση έως το τέλος του έτους, οπότε λήγει το καθεστώς προστασίας, ανεξάρτητα από το εάν έχει υπάρξει συμφωνία με την τρόικα.

Ρύθμιση που θα προβλέπει ακατάσχετο για την πρώτη κατοικία για ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως και 180.000 ευρώ, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, με εξαίρεση όσων έχουν καταθέσεις ή έξτρα εισοδήματα, θα καταθέσουν τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών έως το τέλος του έτους. Επιπλέον, η Κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να υπάρξει και τριετής προστασία, η οποία ωστόσο θα επανεξετάζεται σε ετήσια βάση.

Την έγκριση της Ελληνικής ¨Ένωσης Τραπεζών φαίνεται να έχει λάβει το ακατάσχετο των 180.000 ευρώ, η οποία έχει εξαρχής διαφοροποιηθεί από την θέση της τρόικα για πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών ακινήτων. Η ΕΕΤ έχει δημοσίως δηλώσει πως οι τράπεζες δεν θέλουν να ξαναμαζέψουν ακίνητα υπερήμερων δανειοληπτών, όπως μάζευαν στο παρελθόν τα αυτοκίνητα των οποίων οι δόσεις δεν πληρώνονταν.

Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα ανοικτά επί του θέματος και της διαδικασίας, καθώς ως εποπτική Αρχή επιθυμεί τα δάνεια να εξυπηρετούνται ή να ρυθμίζονται εγκαίρως και να μην διαιωνίζεται μια κουλτούρα μη πληρωμής που ενδεχομένως να δημιουργήσει πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες στις τράπεζες.

Η ισχύουσα νομοθεσία στη χώρα μας σύμφωνα με την τρόικα είναι προβληματική, καθώς επιτρέπεται η μη αποπληρωμή των δανείων από πολίτες που έχουν οικονομική επιφάνεια, ενώ εκ παραλλήλου δυσχεραίνει τη δράση του τραπεζικού τομέα και γενικότερα την επαρκή χρηματοδότηση των οικονομικών δραστηριοτήτων.

Φέρεται πως έχει ενοχληθεί πάντως η Κομισιόν από τα όσα διαρρέουν σχετικά με τη σκληρή τους στάση στις διαπραγματεύσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι ο νο 2 – μετά τον Ματίας Μορς – της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην τρόικα Γκαμπριέλε Τζούντιτσε μίλησε χθες για «ψευδείς ειδήσεις». Όπως είπε, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, η τρόικα αντιλαμβάνεται ότι η κυβέρνηση θα άρει την απαγόρευση των πλειστηριασμών, αφού πρώτα λάβει υπόψη την προστασία των πιο ευάλωτων δανειοληπτών.