Η Γερουσία ψήφισε την αποπομπή του Μπερλουσκόνι

mperlousko

Η Γερουσία ενέκρινε την αποπομπή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Υπέρ τάχθηκαν οι γερουσιαστές όχι μόνο από το Δημοκρατικό Κόμμα του Ενρίκο Λέτα αλλά και από το κίνημα M5S του Μπέμπε Γκρίλο.

Το κλίμα κατά το οποίο πραγματοποιήθηκε η συζήτηση ήταν πολύ έντονο, καθώς, η Μανουέλα Ριπέτι του κόμματος Forza Italia φώναξε: «Ο μόνος στόχος σας είναι να εξολοθρεύσετε τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι!»

Την Τετάρτη η κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα πήρε ψήφο εμπιστοσύνης με τη βοήθεια «ανταρτών» βουλευτών της κεντροδεξιάς.

Δεν κατέθεσε ακόμα τα όπλα ο Μπερλουσκόνι: Συνεχίζει να καταγγέλλει πραξικόπημα, καλώντας -αλλά… «χωρίς να ζητά»- τον πρόεδρο να του δώσει προεδρική χάρη, αποσύροντας την στήριξή του στην κυβέρνηση (επειδή «λείπουν οι προϋποθέσεις»), στρεφόμενος στα ευρωπαϊκά όργανα εναντίον του νόμου βάσει του οποίου καταδικάστηκε, ο Καβαλιέρε έχει κλιμακώσει την αντεπίθεσή του καλώντας την Τετάρτη σε συγκέντρωση αλληλεγγύης υπέρ του.

Έξω από το σπίτι του στη Ρώμη συγκεντρώθηκαν αρκετοί υποστηρικτές του, κρατώντας πανό που έγραφε: «Είναι ανταρσία», ενώ ένα άλλο πλακάτ έγραφε: «Ο Καβαλιέρε είναι μάρτυρας της ελευθερίας».

«Είναι αηδιαστικό αυτό που έκαναν. Βλέπετε πώς λειτουργεί η Αριστερά, είναι απλά τρομερό. Πώς μπορείς να πετάς έναν άνθρωπο έξω μετά από 20 χρόνια;», δήλωσε υποστηρικτής του δήλωσε στο πρακτορείο Reuters.

Προσπάθειες «μποϊκοτάζ» της συγκέντρωσης του Καβαλιέρετο, λέγοντας ότι ανάγκασαν τους οπαδούς του κόμματος να παρκάρουν μακριά από το σημείο της συγκέντρωσης, ενώ κατήγγειλαν ότι είναι κλειστά και τα εκδοτήρια εισιτηρίων στο μετρό…

Ο Μπερλουσκόνι, σε πρόσφατο «μαραθώνιο» του στα ιταλικά ΜΜΕ την παραμονή της ψηφοφορίας, είπε πως η συγκέντρωση θα είναι «μόνο η αρχή».
Ο Μπερλουσκόνι αφού έχασε την έδρα του, χάνει και την ασυλία του και ανοίγει ο δρόμος για επιβολή της ποινής σε ένα χρόνο κάθειρξη, που θα μετατραπεί σε κατ’ οίκον περιορισμό ή κοινωφελή εργασία και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για δύο χρόνια.

Ακόμα και μετά τον εξοστρακισμό του από τη Γερουσία, ο Μπερλουσκόνι θα επιδιώξει να επηρεάσει τον πολιτικό στίβο μεσοπρόθεσμα, μέσω της Forza Italia, εκτιμούν αναλυτές.