Η γερμανική Άνω Βουλή ζητά την απαγόρευση του νεοναζιστικού NPD

npd

H Άνω Βουλή της Γερμανίας ζητά από το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο να απαγορευτεί το γερμανικό ακροδεξιό κόμμα NPD, με το επιχείρημα ότι πρόκειται ουσιαστικά για συνέχεια του κόμματος του Αδόλφου Χίτλερ και αποτελεί απειλή για την Δημοκρατία.

Είναι η δεύτερη φορά που γίνεται προσπάθεια να απαγορευθεί το Εθνικό Κόμμα της Γερμανίας, καθώς το 2003 το Δικαστήριο απέρριψε ανάλογη προσφυγή, εκτιμώντας ότι πολλές πληροφορίες και αποδείξεις προέρχονταν από μέλη του κόμματος που ενεργούσαν ως επ’ αμοιβή πράκτορες των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Η προσφυγή είχε τότε υποστηριχθεί τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την Κάτω Βουλή.

Μόνη της ενεργεί αυτή τη φορά η Μπούντεσρατ και στον φάκελο της προσφυγής περιλαμβάνονται μόνο δημοσιευμένα στοιχεία, καθώς και δύο εισηγήσεις από πανεπιστημιακούς.

Στις εισηγήσεις αυτές γίνεται λόγος για «συνέχεια της ιδεολογικής κατεύθυνσης» από τον ιστορικό Εθνικοσοσιαλισμό στο NPD, αλλά και για ενέργειες εκ μέρους του NPD που «έχουν ήδη οδηγήσει στα όρια την δημόσια δημοκρατική ζωή σε τοπικό επίπεδο».

Το Εθνικό Κόμμα της Γερμανίας έλαβε 1,3% στις πρόσφατες ομοσπονδιακές εκλογές, 0,8% στις τελευταίες εκλογές στην Σαξονία, 1,2% στην Βαυαρία και 1,1% στην Έσση, ενώ εκπροσωπείται από 13 βουλευτές στα τοπικά Κοινοβούλια στην Σαξονία και στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία. Τα εγγεγραμμένα μέλη του ξεπερνούν τα 5.000.

Το κόμμα επιδιώκει την απέλαση αλλοδαπών και μεταναστών καθώς και εκείνων οι οποίοι έχουν την γερμανική υπηκοότητα, αλλά δεν ανταποκρίνονται στην δική του αντίληψη για το τι σημαίνει να είναι κανείς «αρκετά Γερμανός», σύμφωνα με την προσφυγή για απαγόρευση του κόμματος.

Η Μπούντεσρατ επισημαίνει ακόμη ότι το NPD «απορρίπτει το δημοκρατικό κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης».

Αν το Συνταγματικό Δικαστήριο κάνει δεκτή την προσφυγή, όλα τα γραφεία του κόμματος θα πρέπει να κλείσουν, ενώ οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποί του θα χάσουν την λαϊκή εντολή.